Glas Javnosti

SAD besne: Rusija testirala nulearno oružje

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija vršila eksperimente vezane za nuklearno oružje koji su izazvali oslobađanje nuklearne energije, saopšteno je u izveštaju Stejt departmenta koji je dostavljen Kongresu.

Istovremeno, Stejt department je istakao da ne nema informacije o tome da je Rusija obavljala takve eksperimente 2019. godine.

- Postoji mogućnost da Rusija vrši ispitivanja na taj način da se nuklearna energija oslobađa iz kontejnera za eksploziv. To izaziva zabrinutost zbog obaveza Rusije u vezi sa obaveštavanjem u skladu sa sporazumom - istakao je spoljnopolitički resor.

U dokumentu se takođe izražava zabrinutost da Moskva možda ne poštuje u potpunosti obavezu da obaveštava Vašington o nuklearnim eksperimentima u skladu sa Sporazumom o limitu snage podzemnih nuklearnih proba iz 1974. između Sovjetskog Saveza i SAD.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države ne optužuju Rusiju za kršenje sporazuma.

Stav Stejt departmenta je da Moskva treba da obavesti Vašington o takvim eksperimentima, kako bi Vašington mogao da obavi verifikaciju ispitivanja u vezi sa protokolom sporazuma.

Ruska strana za sada nije komentarisala pomenuti izveštaj.

Sporazumom između Sovjetskog Saveza i SAD o ograničavanju snage podzemnih nuklearnih proba, koji je potpisan u julu 1974. godine, ograničava se prag moći podzemnih snaga nuklearnih proba na do 150 kilotona i takođe predviđa sistem uzajamne kontrole nad poštovanjem Sporazuma, odnosno strane su, prema ovom sporazumu, u obavezi da jedna drugu obaveštavaju o predstojećim eksperimentima.

 

 

Izvor: Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR