Glas Javnosti

SABLASNO U NEMAČKOJ, SVE STOJI : Zastoji širom zemlje, vozovi i avioni ne saobraćaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački Sindikat železnice i saobraćaja (EVG) od tri sata jutros pa do 11 časova ponovo blokira železnički saobraćaj širom Nemačke, gde juče i danas traju i štrajkovi upozorenja u oblasti kontrole letenja, putnika i robe, kao i u servisnoj oblasti na aerodromima u Kelnu/Bonu, Diseldorfu i Hamburgu.

U međugradskom i regionalnom železničkom saobraćaju najavljena su velika ograničenja.

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vozova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove kod Nemačke železnice (DB) i još 50 drugih autobuskih i železničkih preduzeća da se pridruže obustavi rada.

I osoblje privatnih železničkih preduzeća iz grupe "Transdev" pridružilo se štrajku u različitim delovima Nemačke, piše DW.

Linije metroa i mnoge autobuske linije, međutim, ne bi trebalo da budu pogođene štrajkom.

Ipak, ako saradnici Nemačke železnice nadležni za signalizaciju i infrastrukturu, koju koriste i druga železnička preduzeća, odluče da stupe u štrajk, onda će i vozovi drugih preduzeća morati da stanu.

U Hamburgu rade metro i autobusi koji pripadaju tom preduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je Minhen metro radi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog saobraćajnog društva (MVG), ali su gradski vozovi i u tom gradu zaustavljeni.
Obustavljen je saobraćaj i na regionalnim autobuskim linijama.

Osim toga, i regionalni železnički saobraćaj ovog preduzeća biće u to vreme obustavljen. Nemačke železnice su saopštile da će, posle okončanja štrajka upozorenja, "pokrenuti što pre i što veći broj linija po normalnom redu vožnje".

Ipak, u saopštenju se dodaje i to da se i u poslepodnevnim satima mora računati s izvesnim ograničenjima u saobraćaju.

Od 13 časova železnički saobraćaj postepeno će početi da se uspostavlja, ali normalizacija može neko vreme da traje, jer ni zaposleni, ni vozovi neće u to vreme biti tamo gde bi po redu vožnje morali da budu.

Sindikat Verdi, nezavisno od štrajkova upozorenja na železnici, održao je juče i organizuje danas štrajkove upozorenja u oblasti kontrole letenja, kontrole putnika i robe, kao i u servisnoj oblasti na aerodromima u Kelnu/Bonu, Diseldorfu i Hamburgu. Putnici moraju da računaju s brojnim otkazivanjima letova.

Sindikat je upozorio da se "u vezi sa štrajkom može računati sa dužim vremenom čekanja, ali i sa otkazivanjem nekih letova".

Diseldorf je jedan od najvećih nemačkih aerodroma i pogođen je štrajkom, isto kao i Hamburg i Keln/Bon, a sindikat je pozvao na štrajk i u Štutgartu.

Ostali važni aerodromi, kao što su Frankfurt i Minhen, rade normalno. Ipak, i oni će osetiti posledice štrajkova upozorenja, recimo na letovima unutar Nemačke, navodi DW.

Sindikat EVG je saopštio da je do paralelnog štrajka sa sindikatom Verdi došlo slučajno, jer sindikati to nisu dogovarali.

Glas javnosti/Telegraf Biz

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR