Glas Javnosti

SA UJEDINJENIM NACIJAMA NIJE SE ŠALITI: Zbog kašnjenja u plaćanju doprinosa, šest zemalja izgubilo pravo glasa

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da su Venecuela, Liban, Južni Sudan, Dominika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon izgubili pravo glasa zbog toga što su kasnili sa plaćanjem doprinosa u budžet UN, objavio je AP.

Gabon trenutno ima predstavnika u Savetu bezbednosti koji će odraditi dvogodišnji mandat, a odluka Gutereša se odnosi na njegovo pravo glasa.

Povelja UN navodi da pravo glasa gube članice čija su dugovanja jednaka ili premašuju iznos njihovih doprinosa za prethodne dve godine, prenosi Index. Generalna skupština ima ovlašćenje da odluči da li je neplaćanje prouzrokovano faktorima koji su izvan kontrole članice, pa ako jeste, ta država može da sačuva pravo glasa, piše N1.


Tako je Generalna skupština odlučila da će tri afričke zemlje koje kasne s plaćanjem – Komori, Sao Tome i Principe i Somalija – zadržati pravo glasa. Istim državama je i prošle godine odobreno to izuzeće.

Da bi vratila pravo glasa, Venecuela u budžet UN mora da uplati 76.244.991 dolar, Liban 1.835.303 dolara, Ekvatorijalna Gvineja 619.103 dolara, Južni Sudan 196.130 dolara, Gabon 61.686 dolara i Dominika 20.580 dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR