Glas Javnosti

SA RUSIMA NEMA ŠALE: Satelitski snimci uneli paniku u redove Ukrajinaca - vojne baze ispražnjene, tenkovi hitaju ka granici (FOTO/VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruske snage sve bliže ukrajinskoj granici.

Novi satelitski snimci koje je dobio CNN pokazuju da je velika baza u kojoj su se nalazili ruski tenkovi, artiljerija i municija u blizini ukrajinske granice u velikoj meri ispražnjena, a oprema je očigledno premeštena mnogo bliže granici poslednjih dana.

Baza se nalazi u Jelnji, jugoistočno od grada Smolenska i nekih 260 kilometara od ukrajinske granice. Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine - uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila i lansera balističkih projektila.

Veći deo te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima od 6. februara. Na snimcima se vide i tragovi odlazećih vozila.

Stiven Vud, viši direktor kompanije za satelitske snimke Maksar, rekao je za CNN: "Čini mi se da je značajna količina vozila (tenkova, samohodne artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa severoistočnog parkinga; dodatna oklopna vozila su otišla iz centralnog parkinga“.

Konrad Muzika, stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji Rohan konsalting kaže da je ono što se dogodilo u Jelnji jedna od nekoliko "važnih promena u sastavu ruskih snaga i njihovim lokacijama“.

- Ulazimo u novu fazu gomilanja trupa gde vidimo da se unapred pozicionirane jedinice popunjavaju dodatnim osobljem i da se ta oprema verovatno premešta u pokazne zone - rekao je on.

Video snimci na društvenim mrežama snimljeni poslednjih dana pokazuju deo te opreme u vozovima i na putevima mnogo južnije, u regionu Brjanska, koji je blizu Ukrajine. Oklopna vozila su iz istih jedinica koje su prethodno bile postavljene u Jelnji.

- Sada postoji više pokazatelja koji ukazuju na to da su trupe počele da se razmeštaju u druge kampove kako bi se pridružile svojoj unapred postavljenoj opremi - piše Tomas Bulok, analitičar u Džejnsu. "Video snimak objavljen na društvenim mrežama ukazuje na to da su neke trupe iz Sibira, čija je oprema već premeštena na lokacije u Smolensku i Brjansku, u procesu raspoređivanja".

Američki obaveštajni dokument od 3. decembra 2021. uključuje satelitske snimke koji pokazuju da je lokacija u Jelnji u junu bila prazna – ali je do novembra tu bilo raspoređeno pet bataljonskih taktičkih grupa, od kojih svaka sadrži oko 1.000 vojnika i pratećih elemenata. Veći deo opreme pripada 41. kombinovanoj armiji, koja se inače nalazi u ruskom Centralnom vojnom okrugu i ima sedište u Novosibirsku u Sibiru.

BONUS VIDEO: Misterija Periš i dalje traje, ko je sakrio iskaze

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR