Glas Javnosti

SA BAJDENOM JE UVEK NEKI GAF: Ovoga puta dozivao mrtvu senatorku, Bela kuća pokušala da ga opravda

Svet
Autor: Glas javnosti

Bela kuća je pojasnila da je predsednik Džo Bajden u sredu razgledao prostoriju tražeći kongresmenku Džeki Valorski jer mu je „ona bila na umu“.

Iako je Bajden očigledno mislio da će Valorski biti na događaju u Beloj kući, ona je umrla u saobraćajnoj nesreći prošlog meseca


Govoreći na konferenciji o nesigurnosti hrane, Bajden se zahvalio listi poslanika koji su sponzorisali nacrt zakona o uspostavljanju konferencije. Među njima je bila i Valorski, republikanka iz Indijane.

"Džeki, jesi li ovde?" upitao je Bajden dok je posmatrao gomilu. „Gde je Džeki? Mislim da ona neće biti ovde“, utihnuo je on.

Valorski je umrla početkom avgusta u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginula i dva njena radnika. U trenutku njene smrti, Bajden je izdao saopštenje u kojem je rekao da su on i prva dama Džil Bajden bili „šokirani i tužni” njenom smrću i „cenili njeno partnerstvo” kako su planirali za konferenciju u sredu.

Bela kuća je bila prinuđena da izvrši kontrolu štete, a sekretar za štampu Karin Žan-Pjer je kasnije tog dana objasnila novinarima da je Bajden „već planirao da poželi dobrodošlicu porodici kongresmenke u Belu kuću u petak“, na ceremoniji potpisivanja zakona i stoga „ bila mu je na umu. Ona je bila na prvom mestu za predsednika.


„Ali mislim da je zbunjujući deo zašto, ako su ona i porodica na prvom mestu, da li predsednik misli da ona živi i da je u sobi?“ upitao je novinar.

„Ne smatram da je to zbunjujuće“, odgovorio je Žan-Pjer, dodajući da Bajdenova očigledna zbrka „nije neobičan scenario“.

Republikanci su više puta tvrdili da Bajden, koji ima 79 godina, doživljava kognitivni pad. Dok je Bajden tokom svoje petodecenijske političke karijere bio poznat po verbalnim promašajima i gafovima, predsednik se nedavno mučio da čita sa telepromptera i postao je vidljivo zbunjen tokom više javnih događaja.

Prema anketi sprovedenoj prošlog meseca, 59 odsto Amerikanaca je „zabrinuto“ mentalnim zdravljem predsednika Bajdena, a 36 odsto kaže da je „veoma zabrinuto“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR