Glas Javnosti

SA AMERIKANCIMA NEMA BESPLATNOG RUČKA! To će tek da shvate generacije Ukrajinaca

Svet
Autor: Glas javnosti

Nema besplatnog ručka, glasi čuvena neoliberalna poslovica, koja se izgleda primenjuje i na Ukrajinu.

Jer američki Senat odobrio je naoružavanje Ukrajine po programu Zakona o zajmu i najmu, što znači da će buduće generacije Ukrajinaca otplaćivati „pomoć“ koju im Amerika pruža u sukobu u koji su ih uvukli.

Davanje pomoći na kredit, koju će generacije i generacije vraćati, način je funkcionisanja zapadnih društava, napominje novinar Nikola Vrzić. Na isti način je Jugoslavija sve do sedamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija vraćala francuske kredite date Srbiji tokom Prvog svetskog rata,piše Sputnjik.

„Dakle, nije reč ni o kakvoj pomoći, nego o zajmovima i svemu onome što im se vraća nazad i to sa kamatom. Ovde je, naravno reč i o želji Amerikanaca da se protiv Rusije bore do poslednjeg Ukrajinca. U tome će im sigurno pomoći, a oni koji u čitavoj stvari jako lepo profitiraju je američki vojno-industrijski kompleks, od kojih se kupuju svi sistemi koji se isporučuju Ukrajini“, navodi Vrzić.

Vojno-industrijski kompleks najveći je profiter u ukrajinskoj krizi, dodaje naš sagovornik – svaki borbeni sistem koji Ukrajina kupi navodi na potrebu da se napravi još istih takvih i tako rastu akcije, profiti i ekstraprofiti američkih proizvođača oružja, stvarnih vlasnika američke spoljne politike.

Zakon o zajmu i najmu – dupla korist za Ameriku

Prema rečima Stevana Gajića iz beogradskog Instituta za evropske studije, Amerika je u aranžman sa Ukrajinom ušla svesno, možda čak i da oružje liferovano Ukrajini nikada ne bude otplaćeno, jer joj je važniji cilj da Rusiji napravi što veću štetu.

„Ukoliko Ukrajinci pobede, svakako će plaćati zajmove i to je dupla korist za SAD. Ali mislim da Amerikanci nastupaju sa pretpostavkom da će Ukrajina biti poražena i suština je da, kako je to više puta rekao Džordž Fridman, Ruse što više zaboli“, smatra Gajić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR