Glas Javnosti

RUŽA IGNATOVA: "Kraljica prevara" koja se predstavljala kao "Kraljica kriptovaluta" i nestala teža za 4 milijarde dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruža Ignatova, koja je obrazovanje stekla na Oksfordu, proglašena je za najuspešnijeg kriminalca u istoriji.

Osnovala je sopstvenu kriptovalutu i ​​prevarila milione investitora širom sveta za milijarde dolara, a sada je najtraženija žena na FBI listi, na listi Evropola, Interpola itd.

Ruža Ignatova je ubedila ljude širom sveta da je izmislila kriptovalutu OneCoin koja može da se meri sa bitkoinom i ubedila ih da u nju ulože milijarde. Nakon mega događaja OneCoin koji je održan 2017. godine, „kraljica kriptovalute“ izašla je iz aviona u Atini, Grčkoj, ali nikada nije pronađena.

Poreklo i obrazovanje

Ruža Ignatova je rođena u Bugarskoj 1980. godine u romskoj porodici. Deceniju kasnije, porodica se preselila u Nemačku i živela u malom gradu Šrambergu. Ignatova je doktorirala na međunarodnom Univerzitetu Konstanz u 25. godini. Univerzitet je jedna od nemačkih elitnih institucija i naziva se „mali Harvard”. Ruža se takođe može pohvaliti diplomom prava na Oksfordu. Po završetku školovanja, radila je za McKinsey & Company, globalnu konsultantsku firmu za menadžment.

Ambiciozna žena je gajila velike snove i osnovala OneCoin Ltd 2014. Svoju valutu je reklamirala kao ubicu bitkoina: „Mi smo ubica bitkoina. Brži smo, sigurniji i jeftiniji", obećala je ona. Ignatova je bila udata za nemačkog advokata, sa kojim je dobila ćerku 2016. Samozvana kriptokraljica je čak objavila video nedelju dana nakon rođenja ćerke, zahvaljujući ljudima na podršci i poklonima.

OneCoin

OneCoin su lansirali Ignatova i Sebastijan Grinvud krajem 2014. OneCoin je tvrdio da je njegova primarna delatnost bila razmena obrazovnog materijala. Članovi su mogli da kupe nastavne pakete za između 100 i 118.000 evra. Svaka pošiljka dolazi sa „žetonima“ koji se mogu koristiti za „majnovanje“ drugih tokena. Sa preko 3,5 miliona članova, OneCoin se pohvalio prihodima od prodaje u vrednosti od 4,4 milijarde dolara. Pomamu su izazvali sjajni događaji koji su privukli milione investitora iz 175 zemalja.

Ova sjajna kriptokraljica shvatila je svoju titulu prilično ozbiljno i pripremila se za tu ulogu. Očigledno opsednuta slavom, održavala je velike i galmurozne događaje širom sveta kako bi promovisala svoju kriptovalutu OneCoin. Na pravi kraljevski način, preduzetnica se pojavljivala u skupocenim haljinama i sa najluksuznijim nakitom.

To nije nešto na šta nailazite svaki dan na profesionalnom događaju, ona je želela da ostavi utisak kao što bi to učinila svaka slavna ličnost. Ona je pametno oslikala sliku bogatstva, ubeđujući ljude da joj predaju svoju ušteđevinu. Događaji su se održavali u prepunim halama na  kultnim mestima kao što su Vembli arena u Londonu, Dubai i Kolumbija, uz okupljene investitore i klijente kao deo velike srećne porodice gde se slavilo uz skupe šampanjce.

Ovi promotivni info-zabavni događaji sa Ružom Ignatovom i njenim kolegom Sebastijanom Grinvudom, činili su da se investitori osećaju kao da su deo revolucionarne pojave koja stvara istoriju. Ako su joj slava i novac bili ciljevi, sigurno ih je ostvarila. Postala je globalno poznata, a njena zamisao OneCoin bila je najpopularnija stvar posle Bitcoina.

Naslovnica Forbsa

Koja je konačna potvrda za nekoga ko želi da bude poznat u poslovnom svetu? Sletanje na naslovnu stranu Forbsa! Vlasnica OneCoina stigla je do naslovnice Forbs magazina u Bugarskoj u maju 2015. Ceo intervju je čak promovisan na sajtu OneCoin kao marketinška hrana za investitore. Čitalac Jodi Dojnia, nakon što mu je uručena kopija naslovnice, preuzeo je na sebe da istraži zašto bi se suvlasnica globalne Ponzi šeme pojavila na naslovnoj strani Forbsa. Istraga je otkrila da su samo tri žene bile predstavljene na međunarodnim naslovnicama Forbsa, a Ruža Ignatova nije bila jedna od njih.

Pad razrađene sheme

Vremenom je sve više ljudi počelo da shvata nedostatke kriptovalute i njenog legitimiteta. Investitori su prozreli prevaru koja je umesto blokčejna ili mreže izgrađena na MLM modelu, te da OneCoin nije ništa drugo do plod Ružine mašte. Uzbunjivači su počeli da prozivaju ponzi šemu. Kako prenosi BBC, u oktobru 2017. Ruža je trebalo da govori na događaju u Lisabonu, ali se nije pojavila. Nedolazak suosnivača samo je učvrstio sumnje koje su kritičari i investitori imali u vezi sa njenim poslovanjem.

Ruža je zaista osetila kako će njeno carstvo propasti. U svojoj paranoji čak je prisluškivala stan svog dečka i otkrila da je ljubav njenog života sarađivao sa vlastima u istrazi FBI o OneCoinu. Tada je iz Sofije odletela avionom za Atinu. To je bilo 25. oktobra 2017. godine i to je bilo poslednji put da je neko video Ružu Ignatovu. U mejlu otkrivenom tokom istrage, Ignatova je rekla svom partneru: „Uzmi novac, beži i okrivi nekog drugog“.

Vrativši se u OneCoin, njen brat Konstantin se suočio sa 90 godina zatvora i kaznom od preko 2 miliona dolara. Veruje se da je povezan sa bugarskom mafijom i da mu je ponuđen dogovor u Njujorku - u zamenu za informacije o njegovim bivšim saučesnicima.


Posle naslovnice, poternica


Američke vlasti su je 2019. godine optužile u odsustvu po osam tačaka, uključujući prevaru elektronskim putem, prevaru sa hartijama od vrednosti i pranje novca. U maju ove godine, Evropol je dodao Ignatovu na svoju listu najtraženijih, dok ju je FBI dodao na svoju listu 10 najtraženijih begunaca 3. juna. FBI nudi nagradu do 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do njenog hapšenja.

Da li je živa? Da li se neki nesrećni investitor obračunao sa kriptokraljicom jednom zauvek? Postoji mnoštvo teorija o tome gde se nalazi zli genije kojeg niko nije primetio u poslednjih pet godina ili jesu, a oni to jednostavno ne znaju? Prema nemačkom Interpolu, veruje se da je Ignatova možda bila podvrgnuta plastičnoj operaciji da bi promenila svoj izgled, ofarbajući svoju tamnu kosu u plavu. Priča Dejli Mejla takođe sugeriše da je njeno povezivanje sa sumnjivim saradnicima, poput Rusa i bugarskih kriminalnih sindikata, moglo dovesti do njene smrti. Međutim, portal je takođe izvestio o nekim nedavnim viđenjima koja ukazuju na to da kriptokraljica uživa na jahti na otvorenom moru gde nijedna policija nema moć da je uhapsi.

Postoje brojne teorije o tome kuda je Ignatova otišla od njenog iznenadnog nestanka 2017. Neki sugerišu da koristi lažni pasoš za putovanja u razne zemlje, dok drugi veruju da je uspela da se sakrije na vidiku zahvaljujući plastičnoj hirurgiji. FBI je takođe sugerisao da ona možda putuje sa naoružanim čuvarima i/ili saradnicima.

Većina njenih ključnih navodnih saradnika je sada uhapšena. Među njima su suosnivač OneCoin Karl Sebastijan Grinvud, njen brat Konstantin, njen korporativni advokat Mark Skot i njen dečko Gilbert Armenta.

Neverovatno, neki saradnici OneCoin još uvek održavaju događaje kako bi privukli investitore, posebno u Latinskoj Americi, delovima Azije i Rumunije.

Umesto epiloga serija


Britanski novinar Džejmi Bartlet i njegov tim producirali su BBC podcast seriju The Missing Cryptoqueen 2019, koja je privukla globalnu pažnju na priču Ignatove i OneCoina. Ignatova i njena ideja za kriptovalute takođe će dobiti dokumentarni serijal od tri dela koji će zajedno podržati Sky Germany, britanski Channel 4 i Fremantle. Prvobitno nazvan Crypto Queen, dokumentarni film će navodno predstavljati stručnjake za obaveštajne poslove, prevarene investitore i svedočenja bivših zaposlenih u OneCoin kompaniji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR