Glas Javnosti

RUSKO SVEMIRSKO ČUDO: Zver od RAKETE stiže! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Roskosmos projektni biro za hemijsko istraživanje, Isajev, započeo je izradu motora rakete za višekratnu upotrebu Krilo-SV.

 U skladu sa projektnim zadatkom "Projektni biro za hemijsko inženjerstvo A.M. Isaeva" 2. novembra je počela sa radom laboratorija Fonda za napredna istraživanja na razvoju kriogenog motora za eksperimentalni demonstrator višekratnih raketa Krilo-SV - saopšteno je iz kompanije.

Glavni izvršilac projekta je CNIIMAŠ, koji je odgovoran za ukupan razvoj rakete. Ranije je objavljeno da bi raketni motor mogao da nosi ime Vihor.

Rad na projektu rakete Krilo-SV nastao je pre nekoliko godina, a u februaru 2020. godine započeo je razvoj demonstratora leta. Letački testovi demonstratora, odnosno njegovo prvo punopravno lansiranje, zakazano je za 2023. godinu.

Krilo-SV je raketa za višekratnu upotrebu. Raketa će biti dugačka šest metara i prečnika 0,8 metara. Demonstrator rakete biće veličine trećine originala. Raketa će se kretati hipersoničnom brzinom do šest maha.

Lansiranje je planirano da se izvede sa poligona Kapustin Jar prema Kaspijskom moru. Pretpostavlja se da će se nakon odvajanja druge faze, koja će nastaviti let sa satelitom na brodu, prva faza za ponovnu upotrebu vratiti na kosmodrom koristeći avionski motor.

Ovo je treći pokušaj kompanije Roskosmos da razvije krstareću raketu u svemirske svrhe.

Maketa krstareće rakete Bajkal je 2001. godine demonstrirana u Le Buržeu, a početkom 2010. godine, Hruničev centar razvio je projekat MRKS-1, povratnu raketu prve faze za Angaru. Nijedan od ova dva projekta nije razvijen, ali se radovi na njima koriste u novom projektu nosača.

Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin je u aprilu 2018. godine rekao da Rusija zbog svog geografskog položaja ne može da stvori rakete kao što su rakete Ilona Maska, ali da mora da koristi šemu za višekratnu upotrebu.

Prema njegovim rečima Spejs iks lansira rakete sa rta Kanaveral i hvata stepene (rakete) na morsku platformu, ali u ruskim uslovima takva platforma ne može da postoji. U oktobru 2019. ponovio je isto, a u aprilu 2020. godine Rogozin je rusku raketu nazvao efikasnijom od rakete Falkon 9.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR