Glas Javnosti

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je Univerzitet u Bostonu stvorio soj veštačkog korona virusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Veštački patogen infekcije koronavirusom zasnovan na soju omikrona i originalnoj Vuhan varijanti kreirali su u oktobru naučnici sa Univerziteta u Bostonu, saopštio je general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik trupa za zaštitu od radijacije, hemijske i biološke zaštite (RCBZ) Oružanih snaga Ruske Federacije u subotu, tokom brifinga uoči konferencije država članica Konvencije o zabrani biološkog i hjemijskog oružja (BTVC), preneo je TASS. 



„U oktobru je na Univerzitetu u Bostonu stvoren veštački patogen koronavirusa, na osnovu omikron soja i originalne vuhanske varijante. Modifikovani virus koji su dobili Amerikanci izazvao je uginuće 80% obolelih laboratorijskih životinja, uz razvoj atipičnih neuroloških simptoma. i teško oštećenje pluća. Testiranje zaštitnih svojstava antitela pokazalo je višestruko smanjenje njihove sposobnosti da neutrališu novi patogen i neefikasnost postojećih vakcina“, rekao je Kirilov.

Ministarstvo zdravlja SAD odlučilo je da sprovede istragu o aktivnostima rukovodstva univerziteta.

Kirilov je, međutim, rekao da „bostonski eksperiment” sugeriše da Sjedinjenim Državama nedostaje sistem vladinog nadzora istraživanja i razvoja u oblastima genetskog inženjeringa i sintetičke biologije.

„Uprkos visokim biološkim rizicima, studija je finansirana iz američkog državnog budžeta bez odgovarajućeg odobrenja nacionalnog regulatora biološke bezbednosti“, naglasio je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR