Glas Javnosti

Ruski vojnici dele pomoć sirijskim žrtvama zemljotresa (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim u Siriji počela je da se deli humanitarna pomoć stanovništvu direktno iz sopstvenih skladišta: na taj način je proces pomoći nastradalima ozbiljno ubrzan.

Lokalno stanovništvo sada dolazi po pomoć direktno u rusku bazu. Ovaj korak preduzet je lično po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Zaista smo počeli da distribuiramo pomoć direktno iz naših skladišta po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Proces direktnog prenosa pomoći iz baze trebalo bi da pomogne da se proces ubrza. Uglavnom nam dolaze žrtve koje su privremeno smeštene u džamijama Rauda i Hurija: ovo su veliki punktovi za prikupljanje i smeštaj najbliži bazi“, objasnio je u intervjuu za Sputnjik radnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih snaga u Siriji u bazi Hmejmim potpukovnik Aleksandar Vasiljev.

Prema njegovim rečima, humanitarna pomoć u Hmejmim će se iz Rusije dostavljati svakodnevno, koliko god bude potrebno.
Istovremeno, u ruskoj vazduhoplovnoj bazi radi i ambulanta koja prima postradale u zemljotresu i pruža im svu neophodnu pomoć. Ovde rade i gostujući ruski lekari i lokalni sirijski lekari.



U Hmejmimu ima mnogo ljudi kojima je potrebna pomoć. Prave se redovi i za humanitarnu pomoć i za ambulantu. Istovremeno, svi zahvaljuju Rusiji na pomoći.

„Rusija nas nije napustila ni u kakvoj nevolji poslednjih godina. Rusija nam je pomagala da se borimo protiv terorizma, da obnovimo miran život u našoj zemlji, a zatim, tokom pandemije, Rusija nam je dala vakcinu. Sada nam pomaže da prevaziđemo posledice zemljotresa. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom: ovo nikada nećemo zaboraviti“, rekla je jedna od žena koje su čekale humanitarnu pomoć u ruskoj bazi.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihtera je 6. februara rano ujutro pogodio jugoistočnu Tursku i severni deo Sirije. Istog dana dogodio se još jedan zemljotres – jačine 7,6 stepeni. Prema poslednjim podacima, poginulo je više od 29,5 hiljada ljudi, a povređeno više od osam hiljada. Takođe je stradalo nekoliko regiona Sirije, a zemljotres se osetio i u libanskoj prestonici Bejrutu. U Siriji je prema poslednjim informacijama poginulo oko 8,5 hiljada ljudi, a povređeno je oko deset hiljada.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR