Glas Javnosti

RUSKI TU-95 URNIŠU AMERIČKU VOJSKU: Povećan broj letova u blizini Aljaske

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka vojska suočena je sa pojačanim brojem letova Tu-95 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i pomorske avijacije u blizini Aljaske.

Prema pisanjima američkih medija dvstruko veći intenzitet ruskih letova dobar je trening za Ratno vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država.

Američka borbena avijaciju prinuđena je da odgovori lovcima F-22 Raptor koje neprestano drži u borbenoj gotovosti i podiže u nebo u dužim vremenskim periodima. Za letove u blizini Aljaske Rusija koristi turboelisne Tu-95 jer su ekonomični i idealni za dugo patroliranje. 

Najveći intenzitet letova od završetka Hladnog rata borbene avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga i Ratne mornarice Rusije beleži se iznad Tihog okeana, u zoni dejstva američkih radara PVO postavljenih na Aljasci. U pomenutoj zoni redovno se pojavljuju strateški bombarderi Tu-95, protivpodmornički avioni Tu-142, ali i druge letelice

Inače zona u kojoj je PVO identifikovala tuske Tu-92 je je međunarodni vazdušni prostor i ruski avioni se tu nalaze potpuno legalno, ali Ratno vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država nije u stanju da ignoriše njihovo prisustvo u blizini američkih granica, zato što Tu-95 koji mogu da nose krstareće rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

 

Pojedini ruski zaključuju da intenzivni letovi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i pomorske avijacije u blizini Aljaske uništavaju američku borbenu avijaciju koja je prinuđena da lovce F-22 Raptor neprestano drži u borbenoj gotovosti i podiže u nebo u dužim vremenskim periodima, što predstavlja veliki trošak piše sajt Russia Beyond.

Kako se navodi u vazduh moraju da se podignu najnapredniji lovci F-22 Raptor. U najsevernijoj vazduhoplovnoj bazi Sjedinjenih Država Elmendorf-Ričardson ima ih dve eskadrile što čini jednu sedminu svih serijski proizvedenih primeraka letelica. Pritom borbena gotovost lovaca na Aljasci je najviša u ovoj zemlji, preko 50 odsto, a njeno održavanje na tom nivou zahteva velike napore. Ruski avioni, pak, kao što je recimo Tu-95 imaju niske operativne rashode i savršeno su pogodni za duge letove. Oni se satima motaju u zoni naših radara, požalio se rukovodilac Severne komande američke PVO general Glen Vanherk čije reči citira MilitaryWatch.

Ruski avioni pokazuju vojnu moć, probaju raketne udare i prikupljaju obaveštajne podatke. U blizini Aljaske Amerikanci ne mogu da računaju na pomoć svojih NATO partnera, već moraju sami da snose odgovornost. Američko Ratno vazduhoplovstvo prošle godine razmestilo je u bazi Elmendorf-Ričardson lovce F-35, međutim njihova borbena gotovost nije dovoljno dobra. Glavni posao praćenje ruskih aviona pada na F-22 čiji sat leta košta 44 hiljade dolara, a i servisiranje je najskuplje u savremenoj avijaciji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR