Glas Javnosti

RUSKI TENKOVI POSTAJU NEVIDLJIVI ZA PROTIVNIKE: 'Kameleoni' nove generacije! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska vojna vozila će možda ubuduće biti nevidljiva za protivnike a sve zahvaljujući sloju "Kameleon".

Napravljen je prototip kamuflaže na bazi elektrohromnih materijala. Trenutno su u toku ispitivanja prototipa na maketama vozila", objasnio je sagovornik Sputnjika.

Planirano je da ovu vrstu kamuflaže dobiju različita oklopna vozila, na primer tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i slično.

Sistem za kamuflažu sastoji se od pojedinačnih sitnih ploča sa elektrohromnim premazom što mu omogućava da stvara različite vizuelne slike koje ne samo da kopiraju boju okolnog pejzaža, nego i njegovu strukturu.

Informacije o okruženju sistem prikuplja pomoću kamera. Slika se analizira, a zatim se kamuflaža prilagođava okolini.

- Brzina reakcije kamuflažnog sistema na promenu okruženja meri se delićima sekunde. Ako je, recimo, tenk stajao u polju i kamuflaža je imala boju jedne vrste, a zatim je promenio položaj i našao se u pozadini drugačijeg pejzaža, kamuflaža menja boju i strukturu dok je tenk u pokretu, objašnjava sagovornik.

Takođe je dodao da će nova kamuflaža ometati efikasan rad neprijateljskih radara na avionima i dronovima, kao i sistema za navigaciju i nišanjenje na kopnenoj tehnici.

"Poremetiće se automatsko praćenje, jer će se tehnika stapati sa pejzažom“, precizira izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

Kako je rekao, na velikoj udaljenosti probleme sa identifikovanjem objekta će imati i profesionalac.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR