Glas Javnosti

RUSKI TAJKUN TRAŽI OD EU DA MU VRATI SUPERJAHTU: Oduzeli mu brod vredan 460 miliona dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski oligarh Farhad Ahmedov traži od Evropske unije da mu ukine sankcije i vrati superjahtu vrednu 460 miliona dolara.

Ahmedov, koji je bivši političar, je u aprilu sankcionisan usled agresije Rusije na Ukrajinu. EU ga je označila kao oligarha bliskog Kremlju i kao vodećeg biznismena involviranog u poslove koji su siguran izvor finansiranja ruske vlade.

Reč je o osobi koja je bogatstvo stekla poslovanjem u gasnoj industriji. List Times prenosi da negira da je na bilo koji način povezan s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.



Njegova jahta "Luna", dužine skoro 115 metara, zaplenjena je u jednoj od nemačkih luka. Pre osam godina kupio ju je za 256 miliona dolara, a procena je da sada košta 460 miliona dolara.

Ovo nije prvi put da se Ahmedov bori da vrati svoju luksuznu jahtu. Plovilo je bilo predmet jedne od najvećih brakorazvodnih nagodbi u Velikoj Britaniji. Sud je 2017. godine presudio da mora da isplati 40 posto od ukupnog bogatstva, skoro 484 miliona dolara, nakon što je njegova supruga Tatjana Ahmedov zatražila razvod. Prema proceni lista Forbes, njegovo bogatstvo vredi 1,7 milijardi dolara.

Tokom petogodišnjeg pravnog spora odbijao je da isplati novac. Zbog toga je njegova supruga preko pravnih zastupnika tražila da se zapleni jahta. To je imalo za posledicu da plovilo bude usidreno u Dubaiju više od dve godine. Agencija Reuters je saopštila da je spor okončan dogovorom da joj Ahmedov isplati 106 miliona dolara i da joj ustupi umetnine vredne 53 miliona dolara.

Superjahta je prvobitno bila u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča, a potom ju je Ahmedov kupio. I Abramovič je pod sankcijama Zapada.

Osim ove jahte, u Nemačkoj je zaplenjena najveća jahta na svetu vredna 753 miliona dolara. U vlasništvu je ruskog oligarha Ališera Usmanova, a zaplenjena je također nakon početka rata u Ukrajini, prenosi Business Insider.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR