Glas Javnosti

RUSKI SUD PRODUŽIO PRITVOR AMERIČKOM NOVINARU: Optužen za špijunažu.

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Moskvi produžio je do kraja juna pritvor američkom novinaru Evanu Gerškoviču, koji je optužen za špijunažu.

Novinar Volstrit džornala (32) uhapšen je krajem marta 2023. u Jekaterinburgu dok je izveštavao iz Rusije i sve vreme je u pritvoru.


Gerškovič i njegov medij su negirali optužbe, a američka vlada tvrdi da je nepravedno pritvoren.

On se nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo, koji je poznat po teškim uslovima.


Ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi izrazila je protest tokom sudskog ročišta danas i ponovila da su „optužbe protiv Evana kategorički netačne“.“Nema opravdanja za produžetak Evanovog pritvora niti objašnjenja zašto je to što je Evan radio svoj novinarski posao zločin. Ne radi se o dokazima, pravičnom postupku ili vladavini prava, već o korišćenju američkih građana kao pijuna za postizanje političkih ciljeva“, rekla je ambasadorka novinarima ispred suda.

Analitičari smatraju da Moskva pritvorene Amerikance želi da iskoristi za razmenu za Ruse pritvorene u SAD, jer su odnosi dodatno zategnuti zbog agresije na Ukrajinu.


Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od septembra 1986, kada je KGB uhapsio Nikolasa Danilofa, dopisnika Ju es njuza i Vorld riporta iz Moskve.

Danilof je pušten bez optužbe 20 dana kasnije u zamenu za zaposlenog u misiji tadašnjeg Sovjetskog Saveza u Ujedinjenim nacijama kog je uhapsio FBI, takođe pod optužbom za špijunažu.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR