Glas Javnosti

Ruski ratni brodovi plove ka Crnom moru (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Šest ruskih ratnih brodova uputilo se u Crno more iz Sredozemnog mora na pomorske vežbe, prenela je danas agencija Interfaks pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Takva akcija je, kako je saopšteno, deo unapred planiranog kretanja vojnih resursa.

Rusija je prošlog meseca objavila da će njena mornarica izvesti sveobuhvatne vežbe od Pacifika do Atlantika, u kojima će učestvovati sve njene flote u januaru i februaru, podseća agencija Rojters.

Turska, koja deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru rekla je da bi bilo kakav vojni sukob bio neprihvatljiv i poručila Moskvi da bi bilo kakva invazija bila nerazumna.

Ruski vojni brodovi   Koroljev, Minsk i Kalinjingrad, Photr Morgunov, Georgij Pobedonosets i Olengorski Gornjak trebalo bi da prođu kroz turske moreuze u utorak i sredu.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice. Negira da planira invaziju, ali traži široke bezbednosne garancije od Zapada, uključujući da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

Turska bi po zakonu mogla zatvoriti svoje moreuze za tranzit ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Turska sme zatvoriti moreuze za sve strane ratne brodove u ratu ili kada joj preti agresija. Sme takođe da odbije tranzit trgovačkim brodovima zemalja koje su u ratu s Turskom", rekao je Joruk Isik, geopolitički analitičar u Istanbulu.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR