Glas Javnosti

Ruski obaveštajac Nariškin: KO ŽELI DA DISKREDITUJE SVETSKI POREDAK

Svet
Autor: Glas javnosti

Amerika diriguje pokušajima pojedinih zemalja da diskredituju temelje svetskog poretka koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i ta zemlja želi da stvori utisak kod omladine na Zapadu da sve dobro u svetu potiče iz SAD, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

- U pojedinim zemljama bilo je pokušaja da se opravdaju fašistički pomagači, da se umanje zasluge naših vojnika-oslobodilaca, da se diskredituju osnove Jaltinsko-Postdamskog svetskog poretka. Izgleda da se ti napori koordinišu iz jednog centra – prekookeanskog. Njihov cilj je da kod mladih ljudi na Zapadu stvore utisak da je sve dobro i u prošlosti i u budućnosti navodno povezano isključivo sa američkim zaslugama-, rekao je Nariškin.
On je podsetio da će se u novembru obeležiti 75. godišnjica početka Nirnberškog procesa.

-Gradeći arhitekturu globalnog upravljanja, vođe 'velike trojke' uzele su u obzir brojne lekcija iz Drugog svetskog rata. Kako je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno istakao u svom članku, struktura Saveta bezbednost UN je razvijena tako da garancije mira budu maksimalno konkretne i efikasne, zbog čega je privrženost vodećoj ulozi UN-a u međunarodnim pitanjima najvažniji princip savremene spoljne politike Rusije-, rekao je Nariškin.

Putinov članak je objavljen u američkom časopisu 18. juna. Ruski predsednik je izneo svoje poglede na Drugi svetski rat, uzroke i shvatanje rata u savremenom svetu. Pozvao je partnere da očuvaju istinu o istoriji, zasnovanu na činjenicama, i da govore o prošlosti samokritično i nepristrasno.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR