Glas Javnosti

Ruski ministar ekonomije tvrdi da je najteži period iza njih

Svet
Autor: Glas javnosti

Država je na nivou federacije kreirala poseban niz instrumenata koji treba da pomognu ostalim subjektima Ruske Federacije da se izbore sa tekućim problemima, kaže ministar ekonomskog razvoja.

Ekonomija Rusije je prošla najteži period, period obnove, ali je sada pred njom novi zadatak - održavati razvoj ekonomije u uslovima velikih kamatnih stopi i teškog pristupa izvorima finansiranja, rekao je danas ministar ekonomskog razvoja Ruske Federacije Maksim Rešetnjikov.

"I, naravno, njen (ekonomski) dalji rast zavisi od regiona, saradnje sa investitorima na licu mesta, od infrastrukturnih projekata, od novih tehnologija i povećanja proizvodnje u preduzećima, od pogodnih uslova za mali biznis i obuke kadrova. Na federalnom nivou je kreiran niz instrumenata kako bi se subjektima (Ruske Federacije) pomoglo pri rešavanju zadataka", pojasnio je on.

Prema podacima Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije, ruski BDP će na kraju ove godine porasti za 2,8 odsto. 

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, struktura ruske ekonomije se menja, "što raduje". U određenim sferama, kako je rekao, postignuti su rezultati koji nikada do sada nisu bili zabeleženi u novijoj istoriji Rusije.

U efikasnost uvedenih sankcija protiv Moskve, kako pokazuje jedan od poslednjih izveštaja Evropskog parlamenta, sumnja i EU.

 
Evropska unija je nezadovoljna time što je ruska ekonomija uspela da registruje rast, a Moskva pronašla način da zadrži izvoz svojih energenata na visokom nivou, delom zahvaljujući i izvozu u EU, ali i zahvaljujući tome što je eksport preusmeren na tržišta Turske, Kine i Indije.

Rusija je, uprkos sankcijama, na drugom mestu, odmah iza SAD, po tečnom gasu, koji Unija uvozi, a Evropa konstatuje i da se Rusiji, na mesečnom nivou, šalju dve milijarde evra za njena fosilna goriva

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR