Glas Javnosti

RUSKI IZUM: LEt do zvezda biće moguć na novi način

Svet
Autor: Glas javnosti

Naučnici iz korporacije kosmičkih sistema specijalne namene „Kometa“ predložili su da se do najbližih zvezda pošalje svemirska letelica koja bi povećavala brzinu pomoću solarnog jedra pod uticajem kvantnih akceleratora, lansiranih u orbitu na istoj raketi zajedno sa brodom, proizlazi iz baze dokumenata „Rospatenta“.

„Izum spada u kosmičku tehniku i može da se primeni za istraživanje međuzvezdane sredine, kao i za isporuku kosmičke letelice do najbližih zvezdanih sistema“, navodi se u materijalu.

Prema ideji naučnika, ovakva kosmička letelica treba da se lansira u orbitu oko Zemlje „sa solarnim jedrom i odvojivim modulima sa fotodisocijacijskim kvantnim generatorima.Zatim letelica zahvaljujući bloku motora treba da dostigne treću kosmičku brzinu (neophodna za napuštanje Sunčevog sistema, 16, 65 kilometara u sekundi).

Odvajanje letelice treba da se obavi nakon što izađe iz heliosfere (oblasti gde se solarni vetar, odnosno, struja jonizovanih čestica iz korone širi nadzvučnom brzinom) i kako se približava međuzvezdanom prostoru. Upravo tada brod treba da raširi svoje solarno jedro.

Nakon toga, kako planiraju izumitelji, sekvencijalno će se razdvajati moduli sa kvantnim generatorima i generisati lasersko zračenje visoke gustine. Prilikom dejstva tog zračenja na solarno jedro, letelica će dobijati potisak neophodan za let do najbližih zvezda Sunčevog sistema.

„Biće ostvariva mogućnost sprovođenja istraživanja međuzvezdane sredine, najbližih zvezda i zvezdanih sistema“, navodi se u studiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR