Glas Javnosti

Ruski hakeri ukrali tajne dokumente SAD i Velike Britanije

Svet
Autor: Glas javnosti

Tajne trgovinske dokumente SAD i Velike Britanije koji su procureli uoči izbora u Britaniji 2019. ukrali su ruski hakeri sa mejla bivšeg ministra trgovine.

Dva neimenovana izvora koja su direktno upoznata sa tim pitanjem tvrde da su - u pitanju su sumnjivi ruski hakeri koji su podatke ukrali sa mejla bivšeg ministra Liama Foksa.

Prema njihovim rečima, hakeri su pristupili nalogu više puta između 12. jula i 21. oktobra prošle godine. Oni su odbili da imenuju na koju rusku grupu ili organizaciju sumnjaju da je odgovorna, ali su naveli da je napad imao odlike operacije koja ima podršku države.

Kremlj nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše. Među ukradenim informacijama bilo je i šest tranša dokumenata u kojima su detaljno opisani trgovinski pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama, o kojima je Rojters prvi put izveštavao prošle godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab potvrdio je taj izveštaj prošlog meseca, rekavši da su ruski akteri želeli da se umešaju u izbore putem internetskog umnožavanja ilegalno nabavljenih vladinih dokumenata koji su procureli.

Britanska vlada je odbila, takođe, da komentariše ovaj slučaj.

-U toku je kriminalistička istraga o tome kako su dokumenta nabavljena i bilo bi neprikladno davati komentare u ovom trenutku", rekla je portparolka vlade dodajući da, kako se to i očekuje, vlada ima veoma snažne sisteme za zaštitu IT sistema zvaničnika i osoblja.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR