Glas Javnosti

Ruski hakeri sabotirali isporuku F-16 Ukrajincima?

Svet
Autor: Glas javnosti

Grupa koja stoji iza napada na belgijsku firmu uključenu u isporuku američkih aviona Kijevu sabotirala je ranije i "Boing", i "Rojal mejl" u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ruska hakerska grupa "Lokbit" preuzela je odgovornost za sajber napad na belgijsku firmu "Sabena endžiniring" koja pomaže Ukrajini u nabavci borbenih aviona.

"Lokbit" je poznat po ranijim sabotažama britanske državne pošte, kompanije "Boing"...

Portparol belgijske firme specijalizovane za vazduhoplovstvo odbio je da komentariše hakerske tvrdnje da će podeliti njihove poverljive podatke na darknetu ukoliko do 26. novembra ne plate otkup u kriptovaluti.


"Sabena endžiniring" je uključen u planove za isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini u okviru sporazuma koji uključuje Belgiju, Holandiju, Dansku i druge NATO saveznike, što uključuje i obuku pilota da upravljaju avionima američke proizvodnje. Belgijska kompanija je zadužena za tehničku i inženjersku podršku. 

"Lokbitov" klasičan sajber napad baziran je na ransomveru koji dešifruje kompjuterske datoteke i upućuje zahtev za otkupninu istih.

Holandija i Danska planiraju da pošalju F-16 u Ukrajinu do 2024, dok će Belgija dodati još borbenih aviona do 2025. godine.

Glas javnosti / R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR