Glas Javnosti

Ruski gubici u Ukrajini i efekti stranih službi u ratu

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok izveštaj u listu Hurseda haber, pozivajući se na procene Mosada, navodi da je Rusija do sada u Ukrajini izgubila manje od 20.000 vojnika, nekada ugledni Njujork tajms piše o 200.000

Turski Hurseda haber, pozivajući se na izvore iz izraelskih obaveštajnih službi, izvestio je da su Rusija (uključujući tu i snage DNR-a i LNR-a) i kijevski režim izgubili 18.000, odnosno 157.000 vojnika. Dok je Amerika pompezno proslavljala težak poraz koji je nanela zalutalom meteorološkom balonu, još jedan apsurd je osvanuo u američkim medijima. Naime, Njujork tajms je objavio izveštaj u kom tvrdi da je najmanje 200.000 ruskih vojnika poginulo tokom intervencije u Ukrajini. Pozivajući se na američke i druge zapadne zvaničnike, zloglasni (neo)liberalni propagandni pamflet navodi da je ovo tobož „jasan pokazatelj kako je invazija ruskog predsednika Vladimira Putina pošla po zlu“. Izveštaj dalje tvrdi da je Moskva navodno „očajna u želji da postigne veliku vojnu pobedu“ i da ruska vojska šalje „loše obučene regrute i bivše osuđenike na prvu liniju fronta“.

Brojke su znatno veće od prethodnih tvrdnji Bajdenove administracije. Još u novembru, načelnik američkog generalštaba general Mark Mili, izjavio je da je „više od 100.000 vojnika sa obe strane ubijeno i ranjeno“, a čak se i ova procena smatra preteranom. Izveštaj zatim citira načelnika za odbrambenu politiku Norveške, generala Erika Kristofersena, koji tvrdi da su Rusija i kijevski režim pretrpeli 180.000, odnosno 100.000 poginulih i ranjenih. Međutim, i sam Kristofersen naglašava da „postoji mnogo nepoznanica u vezi ovih brojki, pošto niko u ovom trenutku ne može dati dobru procenu“.

Anonimne tvrdnje

Drugim rečima, za politički Zapad ovo je prilično zabavna igra pogađanja i priznanje da su tvrdnje u najboljem slučaju upitne. Njujork tajms navodi da su brojke zasnovane na satelitskom izviđanju, vojnim komunikacijama koje su presrele zapadne tajne službe, ukrajinskim medijskim izveštajima, zvaničnim državnim podacima, pa čak i informacijama sa društvenih mreža, takođe dodajući da je „jako teško ustanoviti preciznije brojke“. Po običaju, američki zvaničnici koji se navode kao izvor ovih informacija „govorili su pod uslovom da ostanu anonimni“, što baca dodatnu sumnju na ove svakako sulude tvrdnje i dodatno narušava reputaciju nekada globalno uglednog američkog lista.



U izveštaju se navodi još jedan „neimenovani visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane“ koji tvrdi da je ruska vojska suočena sa „ozbiljnim logističkim i taktičkim problemima“ i da joj „ponestaje artiljerije i druge municije“, što navodno „objašnjava rusku taktiku nadoknađivanja tog nedostatka slanjem osuđenika da jurišaju na mesta kao što su Bahmut i Soledar, zbog čega [ruska vojska] gubi na stotine ljudi dnevno“. Ovaj mit iz vremena Drugog svetskog rata je verovatno najstarija i možda najkomičnija američka propagandna sanjarija o Rusiji. Jedino još nedostaje čuveni prikaz ruskih vojnika koji čekaju da im saborci poginu kako bi od njih mogli da pokupe oružje ili municiju, u zavisnosti od toga šta koji vojnik dobije.

Turski izveštaj

Kada su ovakve procene u pitanju, možda i najveći dokaz toga koliko se zapadni mediji igraju brojkama mogu biti podaci objavljeni krajem decembra, kada je generalštab samog kijevskog režima tvrdio da je poginulo 90.000 ruskih i 13.000 ukrajinskih vojnika. U to vreme, Vladimir Zelenski je tvrdio da su gubici njegovih snaga bili još manji i iznosili 8.000-10.000 ljudi. Iako je Njujork tajms priznao da je „broj žrtava u Ukrajini takođe teško utvrditi zbog nespremnosti Kijeva da otkrije svoje gubitke“, ipak je odlučio da objavi spornu brojku o ruskim žrtvama, inače više nego dvostruko veću od one koju su kijevske vlasti objavile u decembru. Svakako da je teško nadmašiti kijevski režim u propagandi, ali izgleda da je Njujork tajms nekako uspeo da postigne upravo to.

I dok je propagandna mašinerija političkog Zapada prezauzeta maštarijama o milionima nenaoružanih Rusa koji bezumno jurišaju na NATO mitraljeska gnezda, ostatak sveta prikuplja znatno uverljivije podatke. Tako je turski Hurseda haber, pozivajući se na izvore iz izraelskih obaveštajnih službi, izvestio da su Rusija (uključujući tu i snage DNR-a i LNR-a) i kijevski režim izgubili 18.000, odnosno 157.000 vojnika. Po navodima turskog medija, podaci sa terena prikazuju stanje zaključno sa 14. januarom 2023. i navodno su zasnovani na informacijama preuzetim od Mosada. Hurseda haber tvrdi sledeće za gubitke obe strane:

Rusija, sa 418.000 vojnika uključenih u borbena dejstva, ima sledeće gubitke:

– 23 aviona;

– 56 helikoptera;

– 200 dronova;

– 889 tenkova i oklopnih vozila;

– 427 artiljerijskih sistema;

– 12 sistema PVO;

– 18.480 poginulih i teško ranjenih;

– 44.500 lakše ranjenih;

– 323 zarobljena.

Snage kijevskog režima, sa 734.000 vojnika (+100.000 rezervista) i neutvrđenim brojem NATO oficira, vojnika i plaćenika, ima sledeće gubitke:

– 302 aviona;

– 212 helikoptera;

– 2.750 dronova;

– 6.320 tenkova i oklopnih vozila;

– 7.360 artiljerijskih sistema;

– 497 sistema PVO;

– 157.000 poginulih;

– 234.000 ranjenih;

– 17.230 zarobljenih;

– 234 poginula NATO oficira (SAD i Velika Britanija);

– 2.458 poginulih NATO vojnika (Nemačka, Poljska, Litvanija, itd.);

– 5.360 poginulih plaćenika.

Ursulin gaf

Iako ni ove navode nije moguće potvrditi sa stoprocentnom sigurnošću, oni su mnogo bliži procenama većine nezapadnih izvora i neutralnih vojnih stručnjaka. Štaviše, brojke date za kijevski režim nisu u suprotnosti sa cifrom koju je u novembru navela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kada je izjavila da ukrajinski gubici premašuju 100.000 vojnika. U prilog tome govori i činjenica da je ta izjava odmah uklonjena sa zvaničnog video snimka njenog obraćanja.
Moglo bi se reći da turski izveštaj nije predaleko ni od poslednjih zvaničnih podataka ruske vojske. Krajem septembra 2022, rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je poginulo 5.937 ruskih vojnika, ne računajući podatke za DNR i LNR. U svakom slučaju, ukoliko su ove tvrdnje tačne, sasvim je jasno zašto politički Zapad želi da ih sakrije, jer bi pokazale koliko su snage kijevskog režima u stvarnosti slabe u odnosu na rusku vojsku, uprkos godinama NATO obuke, finansiranja i opremanja zapadnim naoružanjem. To svakako nije dobar pokazatelj za agresivnu alijansu u celini i nikako ne sluti na dobro za NATO ukoliko bi došlo do direktnog sukoba sa Rusijom.-izvor Novi Standard.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR