Glas Javnosti

Ruski diplomata upozorio Finsku i Švedsku: Vaš ulazak u NATO imaće dalekosežne posledice

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ponovno se oglasilo povodom odluke Švedske i Finske da pokrenu proces ulaska u NATO te su poručili kako će ovakva odluka imati dalekosežne posledice te da će negativno uticati na odnose u Evropi.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako niko na Zapadu ne bi trebalo da veruje da će Ruska Federacija gledati blagonaklono na ovakve poteze.

- Ne bi trebalo da imaju iluzije da ćemo mi jednostavno trpeti. Opšti nivo vojnih tenzija će rasti, a manje će biti predvidljivosti u ovoj oblasti. Šteta, zdrav razum je žrtvovan nekim fantomskim idejama o tome šta bi trebalo da se uradi u trenutnoj situaciji. Ovo je još jedna ozbiljna greška s dalekosežnim posledicama. Šta da se radi, takav je nivo onih koji danas donose političke odluke u ovim zemljama - rekao je Rjabkov.

U kontekstu poslednjih dešavanja, Rjabkov naglašava kako se situacija u celom svetu radikalno mijenja.

- Sve je to odraz potpuno lažne i iskrivljene percepcije onogo što se dešava u svetu i to sa strane političkih krugova na Zapadu, a posebno u zemljama severne Evrope. Činjenica da bezbednost Švedske kao i Finske, ulaskom u NATO, neće biti ojačana je potpuno očigledno - mišljenja je zamenik ruskog šefa diplomatije.
Na pitanje kako Rusija planira da reaguje, Rjabkov ističe kako će se analizirati svaki potez.

- U kom obliku ćemo obezbediti našu bezbednost nakon promene generalne konfiguracije NATO-a je posebno pitanje. Od toga će zavisiti šta će, praktično, biti rezultat očekivanog pristupa Finske i Švedske NATO-u - dodao je Rjabkov.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR