Glas Javnosti

RUSKI ANTIRARNI KANDIDAT MOŽDA POBEDI PUTINA NA IZBORIMA: Ima preko 100.000 potpisa

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin rekao je u sredu da je predao 105.000 potpisa podrške Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), tehnički dovoljno da ospori aktuelnog predsednika Vladimira Putina na predsedničkim izborima u martu.

Putinova pobeda se naširoko smatra unapred predviđenim zaključkom, ali Nadeždin je iznenadio neke posmatrače oštrim kritikama onoga što Kremlj naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, nečim što kaže da će okončati.


Kritičari Kremlja kažu da Nadeždinu ne bi bilo dozvoljeno da stigne ovako daleko u tako strogo kontrolisanom političkom sistemu bez blagoslova vlasti, što on poriče.

Ipak, njegove otvorene izjave o ruskom ratu u Ukrajini podstakle su spekulacije da je prešao neizgovorenu crvenu liniju i da će mu biti zabranjeno da se kandiduje iz tehničkih razloga ili će biti primoran da odustane.

Izborni zvaničnici će sada proveriti autentičnost potpisa koje su predali Nadeždin i drugi potencijalni kandidati i sledećeg meseca objaviti ko će se pridružiti Putinu na glasačkom listiću.


CIK je u prošlosti otkrio, kako je rekao, nepravilnosti u potpisima koje su prikupili neki kandidati i kao rezultat toga ih diskvalifikovao.

U saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom Telegram nalogu, Nadeždin se zahvalio svojim pristalicama.

„Ovo je moj ponos“, rekao je on misleći na prikupljene potpise.


"Rad hiljada ljudi koji ne spavaju više dana. Rezultat redova u kojima ste stajali, na hladnoći, je u kutijama. CIK-u i nadležnima će biti veoma teško da kažu: Jesam da ne primetiš slona u sobi!"

On je takođe postavio video iz sedišta CIK-a, na kojem se vidi hrpa papira sa potpisima uredno nagomilanim na stolovima spremnim za proveru od strane zvaničnika, opisujući iz kog regiona najveće svetske zemlje dolazi svaka hrpa.

Nakon niza isključenja grejanja širom Rusije tokom hladne zime, Nadeždin je ranije ovog meseca rekao da bi zemlja mogla da priušti da troši više na svoje građane ako ne ulaže toliko novca u vojsku.


Kao kandidat kojeg je predložila politička partija, Nadeždin je morao da prikupi 100.000 potpisa u najmanje 40 regiona da bi se kandidovao na izborima 15.-17. marta.

Putinu, koji je odlučio da se kandiduje kao nezavisni, a ne kao kandidat vladajuće partije Jedinstvena Rusija, potrebno je 300.000 potpisa. Već je prikupio preko 3,5 miliona, prema njegovim pristalicama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR