Glas Javnosti

RUSKE SNAGE PROBILE PRVU LINIJU FRONTA: Iznenadna ofanziva na Zaporožje, počele ulične borbe!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska vojska saopštila je u subotu da su njene trupe pokrenule ofanzivu u ukrajinskom regionu Zaporožja, preneo je AFP.

Borbe u regionu intenzivirane su ove nedelje posle nekoliko nedelja u kojima se region smatrao gotovo zamrznutim frontom.

Guverner Zaporožške oblasti Oleksandr Staruh kaže da su ruske snage tokom noći izvele više od 160 granatiranja.

U svom dnevnom izveštaju, moskovske snage su navele da su vodile ofanzivne operacije u regionu i tvrdile da su zauzele povoljnije linije i položaje.

Član Glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da je prva linija odbrane ukrajinske vojske na pojedinim sektorima fronta u regionu Zaporožja probijena i da se borbe nastavljaju.

"Prva linija odbrane ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu je razbijena. Negde je na snazi izviđanje, negde dublja ofanziva, koja je praćena čišćenjem određenih naselja. Naša vojska ima za cilj da očisti celu liniju duž fronta. Borba se nastavlja", rekao je Rogov za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, glavna linija odbrane ukrajinske vojske izgrađena je na nivou gradova pod njihovom kontrolom Kamjanske-Orehov-Guljajpolje.

"Kamenskoje i Orehov su put do grada Zaporožja", rekao je Rogov.


Ranije je objavljeno da su ruske trupe pokrenule lokalnu kontraofanzivu u blizini grada Orehova i uspele da preuzmu kontrolu nad četiri naselja koja se nalaze na jugozapadu i jugoistoku grada.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je ruska vojska oslobodila i selo Lobkovoe, koje se nalazi oko 25 kilometara od Orehova.

"Uništen je hangar sa oružjem i opremom u oblasti Kamenskog. Oružane snage Ukrajine izgubile su tamo oko 90 vojnika, četiri borbena oklopna vozila, tri vozila, samohodnu haubicu Akacija i dve haubice D-20 i D-30", naveli su u Ministarstvu.

Zaporoška oblast je postala subjekt Ruske Federacije posle referenduma koji je tamo održan. Istovremeno, ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 75 odsto Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije, dok je regionalni centar regiona, grad Zaporožje, ostao pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Glas javnosti/Blic/AFP/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR