Glas Javnosti

Ruska vojska se masovno predaje. Trajaće još dan, možda dva

Svet
Autor: Glas javnosti

Oleksij Arestovič, savetnik Kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prokomentarisao je trenutna dešavanja u toj zemlji.

Izjavu prenosimo u celosti.

"Sada ćemo predstaviti nekoliko novosti o operativnom okruženju u Ukrajini. Neprijatelj je napravio operativnu pauzu, kako mi to zovemo. Ali to je uzeto ne po izboru, već zbog velikih gubitaka koje su pretrpeli pri pokušaju napada na položaje ukrajinskih branilaca — Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i drugih vojnih službi. Dolazak neprijateljskih snaga u oblast zapadno od Kijeva se nastavlja, ali mi koristimo artiljeriju da im nanesemo velike gubitke. Uništili smo njihov zamah i trenutno se ne kreću ka Kijevu jer je to za njih veoma bolno.
Černihiv stoji, Sumi stoji. Sumi je potpuno pod našom kontrolom uprkos prethodnoj poruci da su polovinu preuzeli Rusi. Prema najnovijim ažuriranjima, imamo punu kontrolu nad Sumi. Tamo su se bivši oficiri, sadašnji oficiri i civili organizovali da drže odbranu grada. Napadaju čak i neprijateljske snage, gorivo, cisterne, tako da je ruska vojska tamo potpuno demoralisana. Tamo se ništa ne dešava. Nemaju goriva, borbenog stava i morala. Harkov stoji. Svi ste verovatno tamo videli snimak poraza ruske tenkovske kolone.

Harkov, kao druga prestonica Ukrajine, pokazuje odlične, upravo odlične rezultate svog borbenog rada. U zoni JFO (Operacija združenih snaga) naši položaji drže svoje položaje, neprijatelj pokušava da napadne. Danas je oboren još jedan ruski avion, koji je pokušavao da napadne naše položaje kod Mariupolja. Nažalost, brigada taktičke grupe kreće u Mariupolj iz Melitopolja. Ali naše snage znaju za ovaj problem i trenutno su spremne da ga reše.

U Perevalnom, na Krimu, 53% regruta sa Krima je pobeglo i sada se kriju po kućama. Odbijaju da učestvuju u napadima na Ukrajinu.

Postoji problem u pravcu Energodar-Zaporožje. Tu se kreće napredna jedinica neprijatelja. Međutim, mi smo toga svesni i radimo na tome. Uveravam vas, oni neće proći. Tamo će ih, kao i obično, tući naše velike Oružane snage Ukrajine. Verovatno su svi videli ogromna zauzimanja poraženih ruskih vojnih kolona kod Hersona. Herson drže naše snage. Oni nanose gubitke neprijatelju. U stvari, danas nije bilo uspešnog napredovanja neprijatelja, osim ovog malog poteza između Melitopolja i Mariupolja. Nema napredovanja neprijatelja! Tamo su 3-4 oblasti, gde su pokušali da krenu napred, ali su poraženi.

Želeo bih da vas uverim u jednu veoma važnu stvar. Upravo sada, nalazimo se u tački psihičkog prekida. Želim da vas podsetim na ruski idiom. "Ne kopaj rupu drugome - sam ćeš pasti u nju". Pokušali su da izazovu fiziološki kolaps u našim redovima. Kada se to nije desilo, imali su fiziološki kolaps. Njihova "živost" i "pritisak" trajaće još dan, možda dva.

Ruska vojska se masovno predaje. Čak se i viši oficiri predaju. Danas se predao komandant ruske vojne jedinice. Predao se i komandant tenkovskog bataljona. Već smo uzeli više od 300 redovnih boraca.

Ministarstvo odbrane stvara liniju za ruske majke. Mogu da pozovu i saznaju za sudbinu svojih sinova. Ovo je gest dobre volje prema svim ruskim majkama čije sinove u velikom broju ubija Putinov ludi režim.

Što se tiče gubitaka neprijatelja, brojevi opreme se još uvek utvrđuju. Poginulo je preko 1.000 muškaraca, a povređeno je oko 2.500, dakle oko 3.500 poginulih i povređenih ukupno", prenosi B92.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR