Glas Javnosti

Ruska vojska ide iz Jermenije

Svet
Autor: Glas javnosti

Obzirom na to da su se uslovi na Kavkazu promenili, lideri Rusije i Jermenije su doneli jednoglasnu odluku, rekao je portparol Kremlja.

Lideri Rusije i Jermenije, Vladimir Putin i Nikol Pašinjan, dogovorili su povlačenje ruske vojske i pogranične straže iz nekoliko oblasti Jermenije, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"S obzirom da su se uslovi na Kavkazu promenili, Pašinjan i Putin su doneli jednoglasnu odluku po pitanju povlačenja vojske", rekao je portparol.

Međutim, na zahtev jermenske strane, ruski graničari ostaju na granici sa Iranom i Turskom, precizirao je Peskov.


Jermenija je jedina zemlja, pored Rusije, u kojoj se nalaze ruski graničari. Pogranično odeljenje Federalne službe bezbednosti (FSB) zajedno sa svojim jermenskim kolegama štiti jermensku granicu sa Turskom i Iranom u skladu sa sporazumom iz septembra 1992. godine.

U sastav pograničnog odeljenja ulaze četiri odreda – u Gjumriju, Armaviru, Artašatu i Megriju, kao i poseban prelaz na aerodromu Zvartnoc.

Godine 2021. su se, u okviru bilateralne saradnje, pojavile ruske pogranične straže na granici sa Azerbejdžanom u Tavuškoj oblasti. Međutim, Pašinjan je u martu izjavio da je Jerevan spreman da formira novu granicu sa Azerbejdžanom.

Takođe, ruski mirovnjaci su sredinom aprila, ispunivši svoju misiju, napustili Nagorno-Karabah.


"Mirovnjaci su odigrali važnu ulogu u sprečavanju krvoprolića. U Nagorno-Karabahu nema zaraćenih strana, a niko se osporava činjenicu da region pripada Azerbejdžanu", rekao je predsednik Komiteta Državne dume za odbranu Aleksej Žuravljov.

Ruski mirovni kontingent je raspoređen u Nagorno-Karabahu nakon eskalacije sukoba u jesen 2020. godine i dogovoreno je da tamo bude stacioniran naredih pet godina.

Azerbejdžan je 19. septembra 2023. godine potpuno preuzeo kontrolu nad regionom. Nakon toga, desetine hiljada Jermena koji su tamo živeli napustili su region.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR