Glas Javnosti

Ruska umetnica osuđena na sedam godina zatvora zbog antiratnih poruka u prodavnici

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska umetnica  Aleksandra Skočilenko, koja je zamenila cene u supermarketima porukama u kojima se poziva na prekid rata u Ukrajini, osuđena je na sedam godina zatvora zbog „svesnog širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci.

Sud u Sankt Peterburgu izrekao je presudu nekoliko sati nakon što je 33-godišnja umetnica dala konačnu izjavu sudu tražeći od predsedavajućeg sudije da pokaže mudrost i saosećanje i da je oslobodi.


Uz kaznu od sedam godina zatvora, umetnici je zabranjeno korišćenje interneta u naredne tri godine. Njene pristalice su više puta skandirale: "Sramota, sramota!" Nakon presude, nasmejana Skočilenko je prstima napravila oblik srca dok je stajala u sudnici okružena policajcima.



Umetnica, koja je već provela više od godinu i po dana u zatvoru, priznala je da je 31. marta 2022. zamenila cenovnike u samoposluzi komadićima papira koji su pozivali na prekid rata. Ali ona je odbacila zvaničnu optužbu za svesno širenje lažnih informacija o vojsci.


Kritičari kažu da je njen slučaj deo obračuna protiv bilo koga ko govori protiv ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, koja je rezultirala sa skoro 20.000 pritvora i više od 800 krivičnih predmeta. „Možete pokazati kako da rešite konflikt rečima i saosećanjem“, rekao je Skočilenko sudiji.

Njeni advokati rekli su sudu da njihov klijent nije počinio nikakav zločin i da neće preživeti zatvor zbog celijakije, teške netolerancije na gluten. Amnesti internešenel proglasio ju je „zatvorenicom savesti“.


Skočilenkova se obratila i državnom tužiocu, koji je u završnoj izjavi tražio za nju dugogodišnju zatvorsku kaznu. "Šta ćete reći svojoj deci? Da ste jednog dana zatvorili teško bolesnog voljenog umetnika zbog pet papirića?" rekla je i dodala: „Ne plašim se i možda me se zato moja vlada toliko plaši i drži me u kavezu kao najopasniju životinju“.



Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR