Glas Javnosti

RUSKA OFANZIVA NA BAHMUT U ZASTOJU? General Zalužnji tvrdi da su njegove trupe stabilizovale front

Svet
Autor: Glas javnosti

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske general Valerij Zalužnji izjavio je da su njegove trupe uspele da "stabilizuju" situaciju oko Bahmuta, višemesečnog epicentra borbi protiv ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Taj grad koji je imao oko 70.000 stanovnika pre početka ruske invazije Ukrajine krajem februara 2022. a sada je bez civila, mesto je najduže i najkrvavije bitke od početka rata.

Najteža situacija na liniji fronta je oko Bahmuta, rekao je sinoć načelnik Generalštaba Valeri Zalužni u telefonskom razgovoru sa britanskim kolegom, admiralom Tonijem Radakinom.

Zalužni je na Fejsbuku napisao da su zahvaljujući snažnim naporima odbrambenih snaga uspeli da stabilizuju situaciji.

Ruske snage povremeno govore o teško osvojenim teritorijama oko grada koji je, kako borbe traju, postao više simbol nego strateška tačka sa isključivo vojnog stanovišta.Na osnovu bilansa britanske obaveštajne službe objavljenog danas ruska ofanziva na grad Bahmut u oblasti Donbasa je u velikoj meri u zastoju.

"To je najverovatnije pre svega rezultat ekstremnog zamora ruskih snaga", naveli su Britanci u saopštenju ukazujući da su i Ukrajinci "pretrpeli teške ljudske gubitke".

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski rekao je u četvrtak na Telegramu da bi ukrajinske snage vrlo uskoro mogle da pokrenu kontraofanzivu protiv "iscrpljenih" ruskih snaga kod Bahmuta.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sredu je posetio ukrajinske trupe na liniji fronta kod Bahmuta.

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin čiji ljudi su u prvoj liniji fronta u toj borbi rekao je u ponedeljak da njegove snage kontrolišu oko 70 odsto grada.

Poslednjih nedelja ruske snage napredovale su severno i južno od Bahmuta, čime su presekli više ruta snabdevanja za Ukrajince.


Glas javnosti/Kurir

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR