Glas Javnosti

Rušili, razvlačili po ulici, pa na kraju obesili o banderu: Razjareni demonstranti uništavali simbole ropstva (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Demonstranti u američkom gradu Rali, prestonici savezne države Severna Karolina, srušili su dve statue, a jednu su i "obesili" na obližnjoj banderi.

Statue su posvećene vojnicima koji su se u vreme američkog građanskog rata (1861-1865) borili na strani poražene Konfederacije.

Pošto je policija sinoć sprečila demonstrante da za rušenje statua upotrebe konopce, oni su se, kada su organi reda napustili mesto događaja, popeli na obelisk čije su statue bile deo i oborili ih kaišem, a potom vukli po ulici.

Prenoseći izveštaje lokalnih medija, AP navodi da je jedna od statua dovučena do zgrade lokalnog suda, a da je druga, sa konopcem oko vrata, "obešena" na jednoj banderi.

Ranije istog dana, stotine demonstranata šetalo je Ralijem i obližnjim Daramom, protestujući protiv policijske brutalnosti i obeležavajući 19. jun, dan kada je 1862. proglašeno oslobađanje crnih robova u SAD.

Tokom demonstracija zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane belog policajca u Mineapolisu, veći broj statua podignutih u čast Konfederacije oštećen srušen je tokom proteklih sedmica u državama na jugu SAD, podseća AP.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR