Glas Javnosti
posta

RUSIJA za mesec dana MENJA DOLAR EVROM i ZLATOM, a američku valutu svodi na NULU!

Svet
Autor: Glas javnosti

U strukturi  svog Fonda nacionalnog bogatstva (FNB) Rusija će u roku od mesec dana u potpunosti ’izbaciti’ američki dolar i svesti ga na nulu, a zameniće ga evrom i zlatom. Istovremeno će u tom Fondu smanjiti i udeo britanske funte na svega 10 procenata, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.  

 

Siluanov je na Međunarodnom ekonomskom Forumu, koji je održan protekle sedmice u Sankt Peterburgu,  predočio da su njegovo ministarstvo,  kao i Centralna banka, odlučili da smanje sredstva Fonda uložena u dolarske aktive, koje danas čine oko 35 odsto sredstava FNB-a.  Odlučili smo, objasnio je on, da  se u potpunosti povučemo iz dolarske aktive i da ulaganja u dolarima zamenimo povećanjem udela u evru i zlatu", rekao je Siluanov, a preneli su svetski mediji.

 

Dodao je da se prelazak na novu strukturu FNB-a očekuje u roku od mesec dana. Naglašavajući da će prelazak na potpuno novu strukturu Fonda uslediti u roku od mesec dana, Siluanov je predočio i da će u njoj udeo japanskog jena ostati na nivou od pet odsto, dok će udeo evra biti povećan sa 35 na 40 procenata, juana sa 15 na 30 odsto, dok će u ovaj portfolio biti uključeno i zlato sa 20 procenata udela.

 

Dedolarizacija se ne događa samo u Rusiji, već i mnogim zemljama sveta

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio tim povodom da odluku o svođenju udela dolara u FNB-u na nulu donosi vlada, ali da je proces dedolarizacije ,,vidljiv golim okom” i da je to stalan process i to ne samo u Rusiji, već i u mnogim drugim zemljama sveta. Razlog za to je sumnja u pouzdanost osnovne rezervne valute – dolara, objasnio je Peskov.

 

Potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov je ocenio da je odluka o eliminisanju dolara iz strukture FNB razumna i da je, između ostalog, povezana sa pretnjama sankcijama koje je Rusija dobila od američkog rukovodstva.

Na pitanje kako se ta odluka može odraziti na rublju, potpredsednik vlade je odgovorio:"Iskreno? Nikako", objavio je Sputnjik.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR