Glas Javnosti

Rusija odlučila da stanovništvu deli besplatno zemljište na Arktiku!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kremlj teži da razvije svoj resursima bogati krajnji sever, te će Rusi besplatno moći dobiti zemljišta na arktičkom području Rusije kako bi tamo izgradili dom i pokrenuli poslove, po nacrtu zakona koji je pripremila ruska vlada.

Predsednik Vladimir Putin je ruski deo Arktika odredio za prioritet te obnavlja tamošnju infrastrukturu, osnažuje naseljenost i pokušava od severnog morskog pravca napraviti važnu pomorsku rutu. 

Novi stanovnici ruskog Arktika mogli bi besplatno dobiti do jednog hektara zemljišta

Nacrt zakona koji je pripremilo ministarstvo nacionalnih resursa predviđa program po kojem bi stanovnici ruskog Arktika mogli besplatno dobiti do jednog hektara zemljišta kako bi tamo izgradili kuću ili ga koristili za posao, primer turizam.

Nakon šest meseci taj bi program postao otvoren za sve Ruse, reklo je ministarstvo u izjavi. Pre nego što postane zakon, predlog još treba odobriti parlament i potpisati Putin.

Po predlogu bi svaka od arktičkih regija odredila zemljišta koja će staviti na raspolaganje za program. Ta će zemljišta biti dana na pet godina nakon kojih bi se njihovi korisnici trebali registrovati kao vlasnici ili ih dobiti u dugoročni najam. 

Moskva je sličnu inicijativu pokrenula na svom dalekom istoku 2016. godine

Moskva je sličnu inicijativu pokrenula na svom dalekom istoku 2016. godine kako bi podstakla rast gazdinstva i stanovništva na svom retko naseljenom istočnom rubu.

-To će definitivno biti činilac za privlačenje novih stanovnika na Arktik, uključujući i pokretanje malih preduzeća-, rekao je guverner regije Murmanska.

Oko 90 posto ljudi na ruskom Arktiku živi u velikim gradovima poput Murmanska, Norilska i Arhangelska, navelo je ministarstvo.

Moskva je tokom razdoblja SSSR-a snažila svoju naseljenost na tom području, ali je tamošnja industrija počela slabiti nakon što je 1991. godine raspad SSSR-a doveo do pada broja stanovnika. 

(Izvor: Index.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR