Glas Javnosti

RUSIJA, VATIKAN I PARTNERI PORUČUJU 'Zaustavićemo progon hrišćana u svetu'!

Svet
Autor:

Svetska zajednica treba da preduzme korake da zaustavi progon hrišćana na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema Lavrovu, Ministarstvo spoljnih poslova i Ruska pravoslavna crkva imaju mnogo zajedničkih projekata, a jedan od njih je najaktuelniji - preduzimanje posebnih koraka u zaštiti hrišćana, posebno na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Poseban forum za podršku hrišćanima održava se zajedno uz učešće Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije na marginama dogadaja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Viskog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHRC).

"(Forum) okuplja partnere iz Vatikana, svetu stolicu, ministre spoljnih poslova Jermenije, Mađarske, Belorusije, Libana i drugih zemalja, koji vide rizik za dalje normalno, mirno i sigurno postojanje hrišćana na Bliskom Istoku", istakao je Lavrov.

"Stotine hiljada njih je pobeglo nakon što je tamo nametnuta demokratija. Prvo u Iraku, zatim u Libiji i Siriji. Hrišćansko stanovništvo uglavnom pati zbog sukoba u Siriji. Sirijska Arapska Republika je jedna od kolevki hrišćanstva. Neophodno da se podigne glas kako međunarodna zajednica ne bi samo obratila pažnju na ovaj problem, već preduzela posebne mere za suzbijanje progona hrišćana", dodao je Lavrov.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR