Glas Javnosti

RUSIJA SPREMNA ZA NAJGORE: Putin ima novi plan, nasamario Zapad

Svet
Autor: Glas javnosti

Od početka rata u Ukrajini, niz zapadnih sankcija udario je rusku ekonomiju

Zemlja je u velikoj meri odsečena od međunarodnog platnog sistema SWIFT, njen pristup deviznim rezervama od 630 milijardi dolara je ograničen i gledala je kako je više od 17 milijardi dolara imovine zaplenjeno od ruskih oligarha.


Ali poslednjih osam godina Rusija se pripremala za najgore, piše "Yahoo! Finance".

U junu 2014, samo tri meseca nakon invazije na poluostrvo Krim, zemlja je uspostavila sopstveni sistem plaćanja kako bi pomogla u procesuiranju transakcija kreditnim karticama u zemlji. Ruski nacionalni sistem platnih kartica — Rusima poznat kao NSPK — nastavio je da obrađuje transakcije kreditnim karticama tokom poslednjih borbi u Ukrajini.

Iako su Mastercard , Visa , American Express , PayPal i Discover obustavili svoje poslovanje u Rusiji, njeni građani ne doživljavaju poremećaj koji bi mnogi mogli očekivati.

Kompanija Mastercard je rekla Fortuneu putem e-pošte da njena mreža više ne podržava kreditne kartice izdate od ruskih banaka. Umesto toga, kreditne kartice koje se koriste u Rusiji sada se obrađuju preko nečega što se zove „prekidač“, kojim upravlja Centralna banka Rusije.

Dr Leo Lipis, izvršni direktor konsultantske firme za industriju plaćanja Lipis Advisors, rekao je da je prekidač „središte za komunikaciju koje povezuje različite banke uključene u mrežu plaćanja“.

To znači da ruski potrošači koji se oslanjaju na lokalno izdate kartice sa logotipom Mastercard i dalje mogu da koriste svoje kartice kao i inače, primetio je Lipis, prenosi Alo.


Portparol Mastercard-a potvrdio je u zasebnom imejlu za Fortune da kompanija nema mogućnost da blokira domaće transakcije u Rusiji, ali da od njih „nema koristi“. To je zato što je Mastercard, zajedno sa drugim zapadnim kompanijama, potpisao ugovor da njihove transakcije obrađuje NSPK 2015. godine.

Rusima je i dalje zabranjeno korišćenje zapadnih kreditnih kartica van zemlje, ali to je samo pomoglo u cilju Kremlja da spreči kretanje imovine u inostranstvo. Sankcije su takođe podstakle rusku kompaniju za kreditne kartice, MIR, koja je izgrađena na pozadini NSPK i u vlasništvu je Centralne banke Rusije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR