Glas Javnosti

RUSIJA PRIZNALA POVLAČENJE: Počela i evakuacija civila iz Harkovske oblasti

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo obrane Rusije saopštilo je danas da se ruska vojska povukla na "povoljnije obrambene pozicije" pored rezervoara severoistočno od Bahmuta.

Moskva je negirala da je došlo do proboja linije fronta, ali to je prvo priznanje da su ukrajinske snage povratile okupirane delove istočnog grada Bahmuta koji Rusija pokušava da osvoji već više od 10 meseci. Grad je potpuno uništen, a 70.000 predratnih stanovnika odavno je napustilo Bahmut.

Jevgenij Prigožin, osnivač i finansijer grupe Vagner, oštro je reagovao na saopštenje ministarstva odbrane.

- To se zove beg, a ne pregrupisanje. Izjava ministarstva je blago rečeno lukava - rekao je šef Vagnera.

Dodao je da povlačenje predstavlja gubitak teritorije od pet kvadratnih kilometara.

- Ukrajina će biti na udaljenosti od 500 metara od Bahmuta okupirajući sve taktičke pozicije - rekao je Prigožin i dodao da su ukrajinske snage "potpuno oslobodile" put od Časiv Jara do Bahmuta koji je ključna ruta za snabdevanje ukrajinskih snaga.

Izjava Ministarstva obrane Rusije došla je pošto je Kijev rekao da su njegove snage osvojile oko dva kilometra prostora oko grada. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da Ukrajina tokom ofanzive nije izgubila niti jednog vojnika.



EVAKUACIJA IZ HARKOVSKE OBLASTI


Istovremeno je ruska uprava Harkovske oblasti preporučila stanovnicima sela pod njenom kontrolom da odu na bezbedno mesto zbog pojačanog granatiranja ukrajinskih snaga.

- Poštovani građani, stanovnici oslobođenih teritorija Harkovske oblasti, zbog pojačanog granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine i u cilju izbegavanja civilnih žrtava, Vojno-civilna uprava Harkovske oblasti preporučuje da napustite teritoriju našeg regiona na neko vreme dok se ne stvore uslovi povoljni za život - navodi se u poruci na Telegramu.

Napominje se da su ruske vlasti spremne da pomognu u evakuaciji.

LUGANSK GRANATIRAN NA DAN REPUBLIKE

Vršilac dužnosti šefa LNR Leonid Pasečnik naveo je na Telegramu da je šestoro dece povređeno u raketnom napadu Oružanih snaga Ukrajine na Lugansk.

Dopisnik RIA Novosti javio je ranije danas da su na Dan Republike u Lugansku odjeknule dve eksplozije i da se iznad jedne od fabrika vide oblaci dima.

Zvaničnici su kasnije saopštili da su na grad ispaljene dve krstareće rakete i to verovatno iz ukrajinskog kompleksa Grom. Izvor RIA Novosti navodi da je dron američke proizvodnje pronađen u dvorištu stambene zgrade u centru Luganska i da su ga tokom granatiranja Oružane snage Ukrajine koristile kao lažnu metu.


Glas javnosti/Gardijan/RIA Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR