Glas Javnosti

Rusija pravi nuklearne podmornice pete generacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Reč je o stvaranju kako novih strateških raketnih podmornica na nuklearni pogon, tako i višenamenskih podmornica, otkrio je glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Aleksandar Moisejev.

Eksperimentalni projektantski radovi na strateškoj nuklearnoj podmornici 5. generacije su već počeli, izjavio je glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Aleksandar Moisejev.

"Nesumnjivo, uvek razmišljamo o budućnosti, a temelj za nuklearne podmornice se već realizuje. Nesumnjivo je da je to temelj za petu generaciju nuklearnih podmornica", kazao je Moisejev, odgovarajući na pitanje novinara da li je otvoren istraživačko-razvojni rad na nuklearnim podmornicama 5. generacije.

On je napomenuo da je reč o stvaranju kako novih strateških raketnih podmornica na nuklearni pogon, tako i višenamenskih podmornica.


Trenutno će u službu Ratne mornarice stupiti nuklearne podmornice 4. generacije "Borej" i "Jasen".

Krajem septembra prošle godine, centralni konstruktorski biro "Rubin", u kojem se projektuju podmornice, razvio je novi projekat strateške nuklearne podmornice koji će se realizovati u narednih nekoliko godina.

Direktor "Rubina" Igor Viljnit rekao je da bi nove strateške nuklearne podmornice trebalo da zamene podmornice "borej" posle 2037. godine.

U međuvremenu, strateška nuklearna podmornica sledeće generacije "arktur", čiji je model prvi put predstavljen na izložbi "Armija 2022", mogla bi se pojaviti u mornarici tek u drugoj polovini 21. veka.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR