Glas Javnosti

RUSIJA POTVRDILA: Celokupna infrastruktura odnosa sa EU je UNIŠTENA, okrećemo se Kini

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon postupaka Brisela u vezi sa zabranom ruske vakcine oglasio se ministar spoljnih poslova Srgej Lavrov koji smatra da su odnosi Rusije i EU uništeni.

Celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena je jednostranim postupcima Brisela, stoga sada Moskva nema odnose sa tom organizacijom, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj pres-konferenciji sa kineskim kolegom Van Jijem.

- Ako je Evropa raskinula te odnose, jednostavno uništivši sve mehanizme koji su stvarani dugi niz godina, i partneri nam ostaju samo pojedinačne evropske zemlje koje žele da se vode svojim nacionalnim interesima, to verovatno vodi ka tome da se naši odnosi sa Kinom razvijaju brže nego ono što je ostalo od odnosa sa evropskim zemljama - rekao je Lavrov koji boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Šef ruske diplomatije je istakao da „ukoliko i kada Evropska unija bude smatrala svrsishodnim da eliminiše tu anomaliju u kontaktima sa Rusijom“, Moskva će biti spremna da gradi odnose na osnovu jednakosti.

- Ali dok na zapadnom frontu zasad nema promena, na Istoku imamo veoma intenzivan program koji je svake godine sve bogatiji - naglasio je Lavrov.

Takođe je podsetio da je Rusija uvek bila usmerena na saradnju sa svojim susedima.

- Naša zemlja se geografski nalazi na ogromnom prostoru evroazijskog kontinenta. I Kina je naš dobar sused, i Evropska unija je takođe naš sused. Uvek smo bili zainteresovani za unapređenje naših odnosa u svim pravcima - poručio je ruski ministar.

U poslednje vreme nesuglasice između EU i Rusije zaoštrile su se zbog situacije oko Alekseja Navaljnog. Brisel je uveo nove antiruske sankcije, a Moskva je obećala da će odgovoriti.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR