Glas Javnosti

RUSIJA POSLALA UN PREPISKU POVODOM ISTRAGE NA SEVERNOM TOKU: Imamo NEOBORIVE dokaze da je u pitanju diverzija!

Svet
Autor: Glas javnosti

Moskva je prosledila Ujedinjenim nacijama kopiju prepiske sa Danskom, Švedskom i Nemačkom, zemljama koje se bave istragom o terorističkim aktima na gasovodima „Severni tok“, napisao je na Telegram kanalu zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

„Dokumenti omogućavaju našim kolegama u UN da se uvere da navodi da su nas ove države informisale o toku njihove istrage nisu tačne“, istakao je diplomata.

Prethodno je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova poručila da je Savet bezbednosti UN dužan da pod hitno da usvoji rezoluciju o formiranju nezavisne istražne komisije o eksplozijama na „Severnom toku“, s obzirom na to da je pronađen „predmet“ koji nije deo strukture gasovoda, ali bi mogao da bude deo eksplozivne naprave.


Kompanija „Nord strim 2 AG“ je saopštila da je u isključivoj ekonomskoj zoni Danske, na udaljenosti od 30 kilometara od mesta eksplozije „pronađen predmet koji nije deo konstrukcije Severnog toka, ali bi mogao da bude element eksplozivne naprave".

Saopštenja medija o ukrajinskom tragu

Dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš je u februaru objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vežbi „Baltops“ u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod cevovoda „Severnog toka“, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.



Posle toga je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.


Britanski list „Tajms" objavio je da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Glas javnosti/Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR