Glas Javnosti

RUSIJA POJAČAVA OPERACIJE NA JUGU I ISTOKU UKRAJINE: Zelenski popunjava upitnik za članstvo u EU

Svet
Autor: Glas javnosti

Pedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage odbile su da se predaju u Marijupolju i nastavljaju borbu, saopštio je Kijev i naveo da Rusija pojačava vojne operacije na istoku i jugu zemlje. Moskva upozorila na vojne aktivnosti NATO-a u Norveškoj. EU najavila novi paket sankcija, koji uključuje bankarski i energetski sektor.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da Zapad treba da odgovori sankcijama protiv celog bankarskog sistema Rusije zbog njenog pokušaja uvođenja zone rublje na teritorijama koje je zauzela na jugu Ukrajine.


Zelenski je u video obraćanju rekao da Rusija pokušava da "otkine" Hersonsku i Zaporošku oblast po uzoru na samoproglašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku, prenosi agencija Interfaks Ukrajina, prenosi RTS.

Naveo je da Rusija prevodi tu teritoriju u zonu rublje i ocenio da to zahteva veću brzinu zapadnih država u pripremi novog jakog paketa sankcija.

"Odgovor na pokušaj okupacije Hersonske i Zaporoške oblasti rubljom treba da bude potpuna obuhvaćenost ruskog bankarskog i finansijskog sistema (sankcijama), jer su oni deo okupacione mašine", rekao je Zelenski.

Ponovio je da svakim danom raste potreba za uvođenjem embarga na isporuku nafte iz Ruske Federacije.

Ukrajina je popunila upitnik koji će predstavljati polaznu tačku za odlučivanje o članstvu Kijeva u EU, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predala je upitnik Zelenskom tokom posete Kijevu 8. aprila, obećavajući nastojanja za brže članstvo Ukrajine u EU nakon ruske invazije na tu zemlju.


"Danas mogu da kažem da je ukrajinska strana završila dokument", rekao je Žovkva ukrajinskom javnom servisu u nedelju uveče.

Dodao je da će Evropska komisija morati da izda preporuku o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

"Očekujemo da preporuka... bude pozitivna, a onda će lopta biti na strani zemalja članica EU", napomenuo je.

Žovkva je dodao da Ukrajina očekuje da će steći status zemlje kandidata za pristupanje EU u junu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR