Glas Javnosti

RUSIJA ODLUČNA: Ne blefiramo, zaustavićemo širenje NATO-a!

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da je pitanje bezbednosti koje razmatraju Rusija i Zapad prioritet i da se mora zaustaviti širenje NATO-a

Pregovori Rusije i Zapada na temu bezbednosnih garancija mogu se odvijati na različitim poljima i Rusija ne blefira iznoseći predloge NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je Rjabkov.

- To je hitno pitanje, eskalacija je ozbiljna, problemi su veliki, moramo da zaustavimo širenje NATO-a, njenih infrastruktura i mogućnosti dalje na istok - rekao je diplomata, a preneo rs.sputniknews.com

On je objasnio da je Rusija protiv eskalacije, ali da ne želi da se pomiri sa onim što radi NATO, kao i da Moskva zahteva da NATO zvanično opozove odluku koju je doneo 2008. godine da Gruzija i Ukrajina jednog dana mogu postati njegove članice.

- Ne blefiramo kada jasno i glasno kažemo da zahtevamo da se zvanično opozove odluka koja je doneta na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine o tome da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a, kada kažemo da dalje širenje NATO-a mora da bude sprečeno.

Prema njegovim rečima, sve aktivnosti Alijanse „moraju se vratiti na pozicije od pre potpisivanja osnovnog akta Rusija-NATO“ 1997. godine. Risija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO-om gde se u jednoj tački predlaže da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine, inače bi moglo doći do nove runde konfrontacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR