Glas Javnosti

RUSIJA ODBACUJE ODGOVORNOST ZA RUŠENJE BRANE: Kremlj tvrdi da je to namerna sabotaža Kijeva zbog neuspeha ofanzive

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska Federacija oštro negira optužbe za dizanje u vazduh Kahovske hidroelektrane, reč je o namernoj sabotaži Kijeva, a ukrajinske vlasti snose svu odgovornost, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Ruske Federacije.

"Možemo ih odlučno odbaciti, zvanično se izjavljujemo. Ovde jasno govorimo o namernoj sabotaži ukrajinske strane koja je planirana i sprovedena po naređenju Kijeva, kijevskog režima", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za sve posledice.


„Predsednik dobija izveštaje iz Ministarstva odbrane i drugih službi o tome šta se dešava oko hidroelektrane Kahovka. Ovde već sada možemo nedvosmisleno da kažemo da je reč o namernoj sabotaži ukrajinske strane“, rekao je Peskov.



Sabotaža na hidroelektrani Kahovskaja povezana je sa neuspehom tokom ofanzive ukrajinskih trupa, guši se, rekao je.

„Očigledno, ova sabotaža je povezana i sa činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su pre dva dana pokrenule velike ofanzivne operacije, sada ne ostvaruju svoje ciljeve“, rekao je on novinarima.


Prema rečima Peskova, „ova sabotaža potencijalno može dovesti do veoma ozbiljnih posledica za nekoliko desetina hiljada stanovnika regiona, ekoloških posledica i posledica drugačije prirode koje tek treba da se utvrde“.



Moskva oštro negira optužbe da je navodno umešana u raketni napad na hidroelektranu Kahovskaja. Sabotaža je izvršena po nalogu kijevskih vlasti – oni treba da odgovaraju za ono što se dogodilo, rekao je Peskov.

Na pitanje da li će biti potrebna evakuacija stanovništva, on je rekao: "Ne znam. Sada moramo da sačekamo poruke lokalnih vlasti".


Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije prosledio je Ministarstvu odbrane pitanje uticaja situacije u hidroelektrani Kahovskaja na tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Ovo je pitanje za Ministarstvo odbrane, ja ne mogu da razgovaram o ovoj temi“, rekao je Peskov novinarima na pitanje da li Kremlj ima procenu kako uništavanje hidroelektrane može da utiče na tok specijalne operacije.

Glas javnosti/TASS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR