Glas Javnosti

Rusija ne prihvata nametanje pravila za pregovore sa Ukrajinom

Svet
Autor: Glas javnosti

Za Moskvu je neprihvatljivo da postoje neka pravila kojih se mora pridržavati, a da ih neko drugi piše, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija ne prihvata nikakva "pravila" koja joj se nameću za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reči ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o takozvanoj formuli mira Zelenskog, u skladu sa kojom bi trebalo da se vode pregovori.

"Za Rusiju je neprihvatljivo da postoje bilo kakva pravila kojih se mora pridržavati, a koja će izraditi neko drugi", kazao je Peskov.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ranije je izjavila da Sjedinjene Države moraju da napuste takozvanu formulu mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ako zaista žele da pomognu u rešavanju sukoba u Ukrajini.


"Da bi, ne rečima, već delima promovisale nagodbu, SAD i njeni sateliti moraju da odbiju da promovišu neprihvatljivu formulu Vladimira Zelenskog, zaustave bilo kakvu podršku neonacističkom režimu u Kijevu i zadovolje legitimne zahteve Rusije u vezi sa osiguravanjem njenih bezbednosnih interesa u evropskom pravcu", rekla je Zaharova, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je predloge koje priprema Kijev, kao i "formulu od deset tačaka", ultimatumom za Moskvu.

"Zelenski je rekao da se to neće smatrati pregovorima. Normalan čovek razume da to znači ultimatum. Cela njegova formula od deset tačaka bila je i ostala očigledan ultimatum", kazao je Lavrov.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR