Glas Javnosti

RUSIJA NAJAVLJUJE PRAVLJENJE SAJBER VOJSKE: Besni hibridni rat Zapadnih zemalja protiv Rusije

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog hibridnog rata koji zapadne zemlje vode protiv Rusije, medijskog linča, kao i hakerskih napada na ruske internet resurse i baze podataka, ruska država planira da formira sajber vojsku u cilju zaštite podataka, odbrane od digitalnih pretnji i suzbijanja propagande.

Sajber napadi učestali su nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. 
Kako kaže za Sputnjik bivši obaveštajac i nekadašnji šef Odeljenja za informacije Vlade Rusije Aleksandar Mihajlov, protiv Rusije vodi se intenzivni digitalni rat koji treba zaustaviti. Generalni direktor Instituta za instrumente političke analize Aleksandar Šput dodaje da u današnjem modernom ratovanju zaštita od sajber pretnji postaje važnija nego pre 10 godina, prenosi Sputnik.

Rusija se suočava sa drastičnim porastom hakerskih napada kojima se treba suprotstaviti. Zbog toga je zamenik ministra industrije i trgovine Rusije Vasilij Špak predložio formiranje sajber vojske kao i državnih aparata za odbranu od sajber napada.

„Predlažem Ministarstvu odbrane da se formira sajber vojska i državni aparati za odbranu od sajber napada kako bi se obezbedila sigurnost u toj sferi. Time bi se omogućilo zapošljavanje i razvijanje profesionalnih kompetencija naših eksperata, a zemlja bi imala velike koristi od toga“, izjavio je Špak na zasedanju komiteta Državne dume za informacionu politiku, informacionu tehnologiju i veze.

Prema mišljenju Mihajlova, predlog o formiranju sajber vojske odlično rešenje, jer neprijateljske zemlje mogu kroz razne programe ubaciti viruse u kompjutere koji mogu poništiti ili ukrasti sve podatke.
On, međutim, smatra da je Rusija trebalo da formira sajber vojsku čim se pojavio internet. „Velika je potreba za kriptografskom zaštitom baza podataka. To je jednostavno neophodno. Rusija sa ovim kasni već 10 godina“, ističe stručnjak.

Važno privući sajber stručnjake

Mihajlov objašnjava da će sajber vojsku činiti vojnici i stručnjaci sa visokim obrazovanjem te da će zemlja imati veliku korist od njihovih znanja. On veruje da će biti potrebno godinu- dve, možda i tri da se ova zamisao realizuje.

„Najveći problem je što je već neko vreme prisutan odliv IT stručnjaka iz zemlje - matematičara, informatičara i programera čija je pomoć neophodna u realizaciji ovog plana. Stoga treba preduzeti odlučne mere kako bi se oni privukli za rad u zemlji“, naglašava stručnjak.

Šput dotle objašnjava da je u pojedinim sferama neophodno da sajber stručnjaci imaju viši i specifični nivo obrazovanja, kao na primer u vazduhoplovnim ili kosmičkim jedinicama. Cilj te „sajber vojske“, prema njegovim rečima, treba da bude zaštita ruske vojne infrastrukture od neprijateljskih napada, kao i napada koji su u stanju da blokiraju komandu i kontrolu, komunikacije, vazdušno prostranstvo i pratnju aviona.

Učenje na greškama

Šput podseća da praktično sve zemlje imaju sajber jedinice, napominjući da je sajber i informaciona bezbednost prioritet svake države.
„Kada se vodi rat ili specijalna operacija na različitim frontovima – kopnu, vodi ili u vazduhu, opet najviše stradaju važni sistemi i informacije. Ali mi učimo na svojim greškama“, kaže ekspert, konstatujući da su u Rusiji donedavno te oblasti bile malo zapostavljene, dok NATO za te svrhe izdvaja dosta novca.
Ruski politolog, doktor političkih nauka i amerikanista Sergej Sudakov dodaje da Zapad ima prilično veliko iskustvo sa sajber vojskom. „SAD su postale lider u ovoj oblasti. Mi smo toga svesni i kao odgovor na te snage moramo da formiramo svoje“, ističe on, a prenosi Sputnik.

Prema navodima kineske agencije Sinhua, od kraja februara učestali su hakerski napadi na internet resurse u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji. Pozivajući se na Kineski državni centar za reagovanje na vanredne situacije na internetu, agencija precizira da je analizom podataka utvrđeno da je u 87 odsto slučajeva meta sajber napada bila Rusija. Kako su naveli u centru, pokušaje hakovanja registrovani su počev od kraja februara. Za većinu njih navodi se da su preduzeti iz SAD. Prethodno je rusko Ministarstvo za digitalni razvoj saopštilo da se suočava sa sajber napadima. Slične incidente na svojim onlajn-resursima prijavili su i Ministarstvo spoljnih poslova, ruske ambasade, Javna komora, partija Jedinstvena Rusija, velike medijske kuće i mnogi drugi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR