Glas Javnosti

RUSIJA MOĆNIM KINŽALOM NAPALA UKRAJINU: Kijev ćuti šta je bila meta napada

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske general Valeriji Zalužni saopštio je da je ruska avijacija rano jutros u napadu na ciljeve u Ukrajini upotrebila hipersoničnu raketu Kinžal koja je lansirana sa borbenog aviona MiG 31K koji poleću iz Belorusije. Šta je meta napada kinžala nije poznato.

Inače Ukrajina je saopštila da je na njihovu teritoriju do danas popodne lansirano 55 krstarećih raketa H101, H 555, H 59 I kinžal H47.

Takođe u napadu na Ukrajinu učestvovali su borbeni avioni Su35, MiG31K, i strateški bombarderi TU 95MS. Deo raketa lansiran je i iz Crnog i Azovskog mora.

HIPERSONIČNA RAKETA KINŽAL (BODEŽ)

Interesantno je da se za Kinžal po prvi put u javnosti saznalo 3.marta 2018. godine kada je ruski predsednik Vladimir Putin u svom govoru predstavio novo naoružanje ruske vojske. Naime, Putin je saopštio da je Rusija počela da razvija nova strateška odružja, koja su prema njegovim rečima imuna na kapacitete neprijateljske protivraketne odbrane.

Putin je naveo da osnovu novog ruskog strateškog oružja čine hipersonične rakete koje se lansiraju iz vazduha, a koje može da koristi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.


Ruski vojni planeri veruju kako su tad izjavili da će novo oružje zapravo pratiti inovativne dizajne, što ih čini imunim na trenutne ili buduće borbene kapacitete protivraketne odbrane od napada balističkih raketa.

U svom govoru Vladimir Putin je naveo da su ruske vazduhoplovne snage u operativnu upotrebu uvele hipersoničnu raketu (Kinzhal) odnosno “ bodež“ u prevodu. Ova raketa prema Putinovim rečima može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu. Lansira se sa letelica koje mogu da dostignu brzinu od 2,8 maha na velikoj visini ( platforma MiG-31). Ova raketa odmah po lansiranju postiže hipersoničnu brzinu od neverovatnih 10 maha. Sama raketa od momenta lansiranja ima kontrolisan let i manervabilnost tokom svih faza leta. Domet ove rakete prema Putinovim navodima je 2.000 kilometara.

Kasnije, su ove informacije i potvrđene.

Kinžal je dobio oznaku Kh-47M2, da je domet rakete više od 2.000 km, oko 1.240 milja. Raketa ima fragmentacionu bojevu glavu od 1.100 funti (498 kg) ili nuklearnu bojevu glavu jačine 500 kT sa 33 puta većom jačinom od atomske bombe Fat Man koje su Amerikanci bacili na Hirošimu. Ova raketa dostiže brzinu iznad 10 Maha i da može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta. Može biti naoružan konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Za Kh-47M2 Kinzhal često kažu da je avionska verzija balističke rakete Iskander.

Priča o Kinžalu pojavila u svetskim medijima 8. februara ove godine 16 dana pred početak ruske vojne invazije na Ukrajinu kada je MiG-31K sa ovom raketom sleteo u avio bazu Čakalovski u ruskoj enklavi Kalinjingrad.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR