Glas Javnosti

RUSIJA DRONOVIMA KAMIKAZAMA RAZARA SVE PRED SOBOM: Odesa bi celu zimu mogla da ostane bez struje?

Svet
Autor: Glas javnosti/Nova

Rusija nastavlja sa uništavanjem ukrajinske energetske infrastrukture. Poslednja žrtva je oblast Odese, koja bi dugo mogla da bude bez struje. Tvrdi se da se napadi izvode iranskim dronovima - kamikazama.

Ruski udari bespilotnim letelicama ostavili su celu oblast crnomorskog grada Odese bez struje, potvrđeno je u Kijevu. Prema navodima, popravke bi mogle da potraju i nekoliko meseci pa su stanovnici pozvani da napuste lučki grad i okolinu.

„Nakon noćnih napada iranskih dronova su Odesa i drugi gradovi i sela u regionu u mraku“, rekao je u video-poruci ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Bez struje je oko 1,5 miliona ljudi, rekao je on.

Kijev tvrdi da se udari na energetsku infrastrukturu sprovode „dronovima-kamikazama“ iranske proizvodnje

Bela kuća je osudila sve jaču saradnju Moskve i Teherana, čiji je deo isporuka dronova. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi poziva se na obaveštajne podatke, tvrdeći da Rusija i Iran planiraju „zajedničku proizvodnu liniju za borbene dronove u Rusiji“.

U novembru je Iran potvrdio isporuke „malog broja“ dronova, tvrdeći međutim da su se desile pre početka ruske ofanzive u februaru.

U petak (9. decembar) je ruski ambasador pri UN na sednici Saveta bezbednosti demantovao blisku vojnu saradnju sa Iranom. „Vojno-industrijski kompleks Rusije je veoma snažan i ne treba ničiju podršku“, rekao je Vasilij Nebenzja.

Ukrajinski izvori pak tvrde da je Rusija poručila barem 2.400 dronova-kamikaza. Još u oktobru je ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao: „Rusi koriste dvadeset do trideset iranskih kamikaza-dronova dnevno protiv nas.“

„Oni žele da našem stanovništvu tokom zime oduzmu struju, vodu i grejanje“, rekao je Šmihal tada za Frankfurter algemajne cajtung.

Tvrdi se da su u pitanju dronovi Šahed-136. Njih navodi GPS te ti mali dronovi, uz stalne korekcije kursa, jure prema meti. Srtručnjaci kažu da se koriste u jatu od 10 ili 15 komada, kako bi preopteretili protivvazdušnu odbranu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR