Glas Javnosti

RUSIJA ĆE PREKINUTI KOMPLETNU ISPORUKU GASA EVROPI: Šta to znači za stanovnike Starog kontinenta

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju usled ukrajinske krize, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol, dodajući da Evropa treba već sada da se pripremi za to.

- Uzimajući u obzir skorašnje ponašanje (Moskve), ne bih isključio mogućnost da Rusija nastavi da tu i tamo nalazi različite razloge i da nastavi da traži izgovore za dalje smanjenje isporuka gasa Evropi i da ih možda čak potpuno prekine, naveo je Birol u izjavi poslatoj Rojtersu.

To je, ističe on, razlog zbog kojeg su Evropi potrebni planovi za vanredne situacije.

Takođe, Nemačka vlada se, prema saznanjima dnevnika "Velt" sprema da zbog gasa proglasi alarmantnu situaciju u skladu sa nacionalnim planom za vanredne situacije.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i zaštite klime Patrick Grajhen pripremio je energetsku industriju za predstojeći korak, preneo je list, pozivajući se na krugove u energetskoj industriji.

Zvaničnih potvrda, međutim, za sada nema. Ministarstvo na pitanje lista nije ni potvrdilo ni demantovalo informaciju, ali dnevnik navodi da se kompanije u energetskoj industriji pripremaju za skoro proglašenje uzbune.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP