Glas Javnosti

RUSIJA ĆE POČETI NAPAD SA TRI STRANE: Ukrajincima preti opkoljavanje u Bahmutu

Svet
Autor: Glas javnosti

Zapadno od Bahmuta ima mnogo praznog zemljišta i nema mnogo toga da spreči rusko napredovanje sve do reke Dnjepar. Još nema čvrstih dokaza da je ukrajinska vojska pripremila drugu liniju odbrane.

To znači da je možda otvoren put za moguću veliku ofanzivu Rusije, a da li će se to dogoditi i koji su ruski ciljevi ostaje da se vidi, piše za Asiatimes.com Stiven Brajen, istraživač Centra za bezbednosnu politiku i Instituta Jorktaun.

“Forbs” navodi da kako ruske snage napreduju ka Bahmutu, ukrajinske odoljevaju i potiskuju ih nazad za nadograđenim tenkovima T-64. Moćne, ali sve umornije ukrajinske snage – uključujući 17 tenkovsku brigadu – brane grad, navodi list, dodajući da sam grad ne vredi mnogo – nema strateške industrije, nezamenljivih logističkih objekata, a skoro čitava predratna populacija od 70.000 ljudi je pobegla ili umrla.

Rojters navodi da je u gradu ostalo svega oko 5.000 žitelja.


Iza većine ruskog napredovanja u Bahmutu stoji plaćenička grupa Vagner, čije su trupe na istočnoj, južnoj i severnoj strani grana. Veliko uporište u selu Jagidne je sada palo, navodi Brajen. Šef Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da su njegove snage zauzele Jagidne i Bergivku, ali je ukrajinska vojska to negirala i saopštila da se intenzivne borbe nastavljaju na čitavoj liniji fronta.

“Forbs” navodi da je Vagner do sada izgubio toliko mnogo boraca u Bahmutu – 5.000 ili više poginulih, još hiljade ranjenih – da je ruska vojska morala da razmesti hiljade padobranaca kao pojačanje. Rusija je zauzimanje Bahmuta postavila kao prioritet svoje strategije preuzimanja kontrole nad Donbasom, podseća Rojters.

Promena ruske taktike

Dolazak redovnih snaga početkom ove godine koincidira sa poboljšanjem ruske taktike oko Bahmuta – dali su prednost opkoljavanju i odsecanju Bahmuta umesto direktnog napada. Uspešno napredovanje Rusa kod Soledara, severno od Bahmuta, signaliziralo je ovu promenu taktike sredinom januara.

Rusi polako napreduju severno i južno od grada, potencijalno približavajući ukrajinske komandante teškoj odluci o povlačenju. Za sada, žestoke borbe duž fronta na jugu i istoku Ukrajine, posebno oko Bahmuta, se nastavljaju a sada se sastoje od sporih pokušaja svake strane da pomere liniju ponekad za samo nekoliko metara.

U međuvremenu se pojavio video brutalnih sukoba za kontrolu nad Bahmutom. Snimak sa ruskih državnih medija pokazuje razaranje oko istočnog ukrajinskog grada, gde se ukrajinske snage bore da spreče opkoljavanje dok Rusi polako stežu svoj dtisak posle višemesečnih borbi, navodi “ABC njuz”.

Brajen navodi da je Ukrajina pokušala kontraofanzivu koja je privremeno dobila na zamahu, ali da se sada povukla i da su male šanse da će imati priliku da pokuša ponovo. Vreme se pogoršava a to otežava ukrajinskim snagama da se uredno povuku iz grada. Putevi su skoro blokirani a snagama koje se evakuišu preko blatnjavih polja biće teško, što će dovesti do velikih žrtava.

Kijev je do sada priznao samo da je situacija u Bahmutu “teška”. Nije još bilo bilo kakvog opšteg naređenja za povlačenje što bi ranije bilo izvodljivo.

Pozivajući se na neimenovani izvor, ruski ratni reporter Jevgenij Podubni je u nedelju na “Telegramu” objavio da je glavnokomandujući ukrajinskih snaga general Valerij Zalužni izvestio predsednika Volodimira Zelenskog o ruskom taktičkom opkoljavanju Bahmuta i da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu sada nemoguća.

Teško je videti šta je Ukrajina mislila da može postići žrtvovanjem važnog dela svojih snaga na liniji fronta, kaže Brajen.


Jedna teorija je, nastavlja on, da je ukrajinski Generalštab mislio da može da spreči moguće napredovanje Rusa, ali da oni nisu posvetili svoje redovne snage na liniji fronta u Bahmutu – umesto njih su koristili vagnerovce. Druga teorija je da bi duga opsada, poput one u Marijupolju, dobro prošla na Zapadu, pokazujući držanje herojskih Ukrajinaca spram varvarskih Rusa. Dok bi se Bahmut borio za život, Ukrajina bi mogla da traži još oružja, posebno artiljerije dugog dometa i američke borbene avione, navodi Brajen.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba je u nedelju rekla da će oružane snage zemlje biti spremne da pokrenu kontraofanzivu na proleće protiv ruske vojske, sa ciljem oslobađanja čitave teritorije, uključujući Krim.

To se čini malo verovatnim na neko vreme, s obzirom na kritično stanje ukrajinske vojske, razvučene duž duge linije kontakta s Rusima. Uprkos hrabrim izjavama zapadnih i ukrajinskih izvora, ukrajinska vojska mogla bi da se suoči sa opkoljavanjem ako krene prava ruska ofanziva, navodi Brajen, dodajući da je moguće da se promene ruski ciljevi u ratu u Ukrajini.

Katastrofa u Bahmutu po ukrajinsku vojsku može doprineti ruskoj ofanzivi. Odluka da svoje snage drže u džepu Bahmuta mogla bi da se pretvori u do sada najgoru ratnu odluku ukrajinskih lidera, da podrije moral njihove vojske i ubrza kritike na račun i političkog i vojnog rukovodstva, zaključio je Brajen.


Možda je upravo iz tog razloga general Oleksandr Sirski posetio Bahmut. Rojters piše da je komandant ukrajinskih kopnenih snaga posetio opkoljeni Bahmut da pojača moral i razgovara o strategiji sa jedinicama koje brane grad i okolna sela.

Sirski, jedan od najiskusnijih komandanata Ukrajine, smatra se glavnim umom iza poraza ruskih snaga dok su napredovale na Kijev na početku invazije i na oblast Harkova u septembru. Sada zadužen za odbranu Bahmuta, 57-godišnji Sirski je nekoliko puta dolazio u grad, insistirajući da će ga ukrajinske snage zadržati.

- Promišljeni sistem inženjerskih barijera u kombinaciji sa prirodnim (brdovitim) pejsažom pretvorio je ovo područje u pravu neosvojivu tvrđavu – rekao je on početkom februara.

Vojni analitičari očekuju da će ukrajinske snage uložiti “maksimalne napore” u predstojećim danima u odbrani Bahmuta, navodi Rojters. Oni su rekli da je ukrajinska kontraofanziva ovog vikenda severno od Bahmuta pomogla da se tamo stabilizuje front, ali su ukazali da Moskva stalno ubacuje nove trupe i opremu.

- Rusija će možda početi da napada sa tri strane od ponedeljka. Ukrajina ulaže maksimalne napore da zadrži Bahmut – rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov na snimku na društvenim mrežama.

Glas javnosti/Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR