Glas Javnosti

RUSI SE DOSETILI: Oligarsi primenjuju novu taktiku, beže u ove dve zemlje i kupuju i do OSAM STANOVA dnevno

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog rata u Ukrajinibogati Rusi emigriraju iz zemlje u druge delove sveta, a najviše ih ima u Turskoj i UAE, gde je poslednjih nedelja zabeležen veliki skok tražnje na tržištu nekretnina, pa tako ruska bogata klijentela kupuje i do osam stambenih jedinica dnevno.

Saosnivač firme za nekretnine Golden Sign u Istanbulu Gul Gul za Rojters kaže da Rusi kupuju u gotovini, uz to otvaraju bankovne račune u Turskoj ili pak donose zlato.

"Oni su bogati Rusi, ali ne i oligarsi. Pronalaze načine da donesu svoj novac u Tursku. Ima kupaca koji kupuju tri do pet stanova”, rekao je Gul.


Rojters navodi da su Rusi već godinama ljubitelji turskih nekretnina, kao i nekretnina u Iranu i Iraku, a poslednjih nedelja zabeležen je skok tražnje, ali i to pre rata. Naime, u februaru ove godine, dok su se ruske trupe okupljale na ukrajinskoj granici, Rusi su kupili 509 kuća u Turskoj, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine, prema turskim statističkim podacima. Reč je o podacima pre nego što su na snagu stupile zapadne sankcije.

Ibrahim Babakan, vlasnik kompanije koja gradi i prodaje nekretnine u Turskoj uglavnom stranim kupcima, kaže kako su u prošlosti ruski kupci većinom ciljali apartmane u turskim letovalištima na Mediteranu, poput Antalije. Sada većinom biraju stanove u Istanbulu.

Takođe, Turska i UAE nude velike pogodnosti za boravak kupcima nekretnina. Ako u Turskoj stranci za nekretninu plate 250.000 dolara i drže je tri godine, mogu da dobiju turski pasoš. Za nešto manji iznos Dubai nudi trogodišnju boravišnu vizu.

Stanovi vredni 750.000 dirhama (205.000 dolara) bili su u fokusu potražnje, ali i skuplje nekretnine na veštačkim ostrvima kao što je Dubai Palm Jumeirah Rusi su kupovali isplativši do šest miliona dirhama (milion i po evra).

"Ulagači traže i zaštitu kapitala i priliku da dobiju rezidencijalnu vizu u UAE za privremeno preseljenje”, rekla je za Rojters Elena Milišenkova iz posredničke agencije za nekretnine Tranio, sa sedištem u Moskvi i Berlinu, koja je usmerena na ruske klijente koji kupuju nekretninu u inostranstvu.

Njena firma je primila gotovo tri puta više upita za stanove u Dubaiju u prva tri meseca 2022. u odnosu na isti period prošle godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR