Glas Javnosti

RUSI prvi po isporuci gasa Evropi

Svet
Autor: Glas javnosti

U maju uvoz gasa iz Rusije u Evropu premašio je isporuke iz Sjedinjenih Država, prvi put za skoro dve godine, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na podatke ICIS-a. Prošlog meseca su isporuke ruskog gasa i tečnog prirodnog gasa činile 15 odsto ukupnog uvoza u evropske zemlje.

„Neverovatno je videti kako se udeo ruskog gasa u Evropi povećao nakon svega kroz šta smo prošli i svih napora uloženih da smanjimo zavisnost i smanjimo rizike koji mogu da prate uvoz energetskih resursa“, rekao je Tom Marzek-Manser, šef analitike u ICIS-u.


Posle početka vojne operacije na teritoriji Ukrajine, Rusija je smanjila isporuke gasa u Evropu putem gasovoda. Kako napominje FT, nakon toga EU je povećala uvoz tečnog prirodnog gasa, koji uglavnom stiže iz Sjedinjenih Država. Isporuke američkog gasa premašile su uvoz iz Rusije u septembru 2022. godine, a od 2023. godine na SAD otpada oko petina ukupnog uvoza tečnog prirodnog gasa u Evropu.

Istovremeno, kako prenosi list, u maju je udeo ruskog gasa porastao na 15 odsto, dok je uvoz američkog gasa smanjen do 14 odsto. List piše da se to dogodilo u pozadini zatvaranja velikog postrojenja za tečni prirodni gas u Sjedinjenim Državama i ruskog povećanja isporuke gasa u Tursku. FT napominje da je potražnja za gasom u Evropi i dalje slaba jer su zalihe blizu rekordnog nivoa.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR