Glas Javnosti

Rusi priveli lekarku jer sumnja u zvanične podatke o koroni

Svet
Autor: Glas javnosti

Kritičarka Kremlja osudila reakciju države na pandemiju

Ruske vlasti privele su predsednicu nezavisnog sindikata lekara Anastasiju Vasilijevu koja je nizak zvaničan broj slučajeva zaraze korona virusom u toj državi okarakterisala kao lažne podatke.

Kako je navela njena koleginica koja je bila sa njom pri privođenju, policija ju je presrela dok je putovala u drugi grad kako bi lokalnoj bolnici odnela zaštitnu opremu, prenosi Njujork Tajms.
 
Vasilijeva je u petak izvedena na sud, optužena za nepoštovanje policijskih naloga i kršenje ograničenja kretanja. Puštena je u petak uveče, pošto joj je naređeno da plati malu kaznu.
 
Mnogi ruski regioni ove nedelje su naložili stanovnicima da ne napuštaju svoje domove osim ukoliko idu da kupe hranu i lekove ili šetaju pse u blizini njihovog prebivališta.
 
Vasilijeva, specijalista oftamologije, već je poznata kao kritičarka Kremlja, a sada je kritikovala i reakciju države na pandemiju. Ona takođe tvrdi da je broj zaraženih mnogo veći nego što se objavljuje. Ona je krajem marta komentarisala da se oboleli klasifikuju i da se veliki broj slučajeva podvodi pod običnu upalu pluća, iako se radi o koronavirusu. Zbog toga je već bila privođena na ispitivanje.
 
"Možete da pošaljete koga god želite da me ispituje: Saveznu bezbednosnu službu, vatrogasnu službu, ali istina se neće promeniti. Pravi broj slučajeva mnogo je veći nego što vlasti kažu", tvrdila je ona u jednom od svojih videa, iako bez dokaza o prikrivanju.
 
Njeno privođenje dolilo je ulje na vatru skepticizma koji već postoji prema zvaničnim podacima koje objavljuje Kremlj, a koji se tiču koronavirusa i spremnosti ruskog zdravstvenog sistema da odgovori na širenje zaraze, piše Njujork Tajms.
 
Njen sindikat takođe ukazuje na nedostatak zaštitne opreme za medicinske radnike. Grupa lekara u bolnici u Sankt Peterburgu, drugom najvećem ruskom gradu, objavila je video u kojem apeluju da im se pomogne da dobiju zaštitnu opremu koja im je potrebna za lečenje obolelih od koronavirusa. Međutim, načelnica te bolnice, Marija Bakhldina odbacila je tvrdnje lekara kao "neistinite".
 
Njujork Tajms navodi da je stanje sa korona virusom u Rusiji duboko politizovano, te da javnost koja podržava predsednika Putina nije zabrinuta, dok kritičari Kremlja sumnjaju da se zataškava pravo stanje stvari.
 
Rusija je pojačala testiranje i sada navode da su uradili više od 575.000 testova, ali to uključuje i višestruko testiranje istih osoba.
 
Po zvaničnim podacima od petka, u Rusiji je obolelo 4.149 osoba, ozdravila je ukupno 281 osoba, a umrlo je 34. Virus je u Rusiji dodatno usporio ekonomiju i odložio promene Ustava, koje bi Putinu omogućile da ostane na vlasti do 2036. godine.

(Izvor: 021/Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR