Glas Javnosti

RUSI PORUČILI ZAPADU: Ukoliko stopirate istragu o napadu na gasovode - odgovorićemo na taj napad na našu imovinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva razmisliti kako da odgovori na direktan napad na svoju imovinu, ukoliko Zapad blokira istragu o napadima na gasovode.

„U pitanju je najgrublji vid terorističkog napada koji neće proći bez istrage. Ako Zapad blokira nepristrasnu i objektivnu istragu, razmislićemo kako da im odgovorimo na taj direktni napad na našu imovinu“, rekao je on.

Prethodno se po pitanju eksplozija na gasovodima oglasio i prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski koji je rekao da će Rusija uskoro objaviti celu prepisku sa Nemačkom, Danskom i Švedskom o istrazi kako bi sve bilo transparentno.

Poljanski je poručio i da određeni broj članica UN nije zainteresovan za to da bude formirana posebna komisija pri ovoj organizaciji koja bi sprovela nezavisnu istragu jer smatraju da istragu nije neophodno sprovesti.

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2". U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR